UNODC objavio Tehnički vodič za sprječavanje nasilnog ekstremizma kroz šport

Tehnički vodič za sprječavanje nasilnog ekstremizma kroz šport

Tehnički vodič za sprječavanje nasilnog ekstremizma kroz šport najnoviji je u nizu alata koje je razvio Ured Ujedinjenih Naroda za Drogu i Kriminal (UNODC) u sklopu Globalnog programa Deklaracije iz Dohe, čiji je cilj poticanje uporabe športa i učenja na osnovi športa učenje za suzbijanje kriminala, nasilja i uporabe droga. Tehnički vodič identificira pet područja intervencija kroz šport: sigurni prostori, društvena uključenost, obrazovanje, osnaživanje i otpornost.

Kako bi se obilježilo objavljivanje Tehničkog vodiča, 2. srpnja 2020. održan je virtualni događaj na kojem je sudjelovalo preko 250 predstavnika vlade, stručnjaka i praktičara iz cijelog svijeta. Poziv za sudjelovanje dobio je i Srećko Mavrek, Hrvat sa sjedištem u New Yorku, koji je od 2016. godine službeni predstavnik Kappa Delta Pi Međunarodnog Počasnog Društva u Obrazovanju (International Honor Society in Education) pri Odjelu za Globalne Komunikacije UN-a (UN Department of Global Communications).

Događaj je istaknuo važnu ulogu koju šport može igrati u sprječavanju nasilnog ekstremizma, a služit će za razmjenu iskustava država i organizacija civilnog društva o učinkovitoj integraciji športa u nacionalne politike i provedbe programa temeljenih na športu. Ovaj vodič ponovno potvrđuje važnu ulogu koju mladi mogu igrati u izgradnji mira i održavanju mira te prepoznaje rastući doprinos športa ostvarenju mira u njegovom promicanju međusobnog razumijevanja.

„Šport njeguje važne ljudske vrijednosti i omogućava obrazovanje za izgradnju osobnih i društvenih životnih vještina mladih koje im omogućuju bolje suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima te umiješanosti u kriminal, nasilje ili uporabu droga. Važno je utvrditi i promovirati najbolje načine na koje se šport može upotrijebiti za postizanje Ciljeva održivog razvoja UN-a (UN Sustainable Development Goals). S obzirom na popularnost i neutralnost, šport može poslužiti kao učinkovito sredstvo za promicanje kulture snošljivosti i poštovanja “, istaknuo je Mavrek.

Daljnje smjernice za športske trenere i tečaj e-učenja o športu i sprječavanju nasilnog ekstremizma biti će objavljeni kasnije ove godine. Tehnički vodič dostupan je na donjoj poveznici:

https://www.unodc.org/documents/dohadeclaration/Sports/PVE/Guide_PVE_Ebook.pdf

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.