Srećko Mavrek sudjelovao na Sphere Summit-u 2020

Srecko Mavrek, UN New York

Srećko Mavrek, hrvatski međunarodno priznati obrazovni stručnjak i naš dopisnik iz New Yorka, dobio je poziv za sudjelovanje na Sphere Summit-u 2020: Teaching Civic Culture Together, koji je bio održan od 13. do 15. srpnja u organizaciji nestranačkog CATO Instituta, Washington DC (https://www.cato.org/).

Zbog trenutne situacije s pandemijom, Sphere Summit 2020 održan je kao online seminar o javnoj politici i stručnom razvoju isključivo za obrazovne djelatnike i administratore.

- Najvažniji cilj Sphere Summit-a bio je vratiti duh građanskog, konstruktivnog i snošljivog dijaloga i angažmana. U tom smislu istaknute su zajedničke vrijednosti i ciljevi koje imamo kao građani. Činjenice, objektivne analize i neovisna istraživanja trebala bi se vratiti u zapadna društva kao pokretači akademskih, javnih i političkih rasprava. Rasprava o zajedničkim vrijednostima ključna je za obnovu građanske kulture - rekao je Mavrek.

 - Ciljevi Sphere Summit-a uključivali su analizu građanske kulture, međusobnog razumijevanja i rasprave o javnim politikama. Sudionici su se bavili s trenutnim stanjem javnog dijaloga, partizanstva i tribalizma u Americi. Također su predstavili modele i pristupe za učenje o aktualnim pitanjima javne politike s različitih gledišta. Ostale su teme uključivale američki Ustav, vladavinu zakona i slobodu izražavanja. Dok su se neki govornici borili sa vlastitim političkim pristranostima tijekom rasprava o različitim političkim filozofijama i razumijevanju različitih gledišta i perspektiva, bilo je zaista korisno analizirati ključna pitanja politike iz različitih perspektiva s naglaskom na zajedničke vrijednosti i zajedničke ciljeve - zaključio je Mavrek.

Na Summit-u su sudjelovali i govorili brojni vodeći kreatori javne politike, znanstvenici i stručnjaci koji su raspravljali o ključnim pitanjima javne politike s kojima se danas suočavaju SAD i ostale zapadne države. Među njima bili su: Anne Applebaum, Staff writer for The Atlantic and a Pulitzer‐​prize winning historian, Gary Colletti, Senior Manager, Teacher and Student Programs, Bill of Rights Institute, Chelsea Follett, Policy Analyst and Managing Editor of Human​Progress​.org, Cato Institute, Caroline Fredrickson, Senior Fellow, Brennan Center for Justice, Peter Goettler, President and CEO, Cato Institute, Jonathan Haidt, Thomas Cooley Professor of Ethical Leadership, Stern School of Business, New York University; and Cofounder, Heterodox Academy, Michael A. Lewis, Professor, Silberman School of Social Work at Hunter College, CUNY i ostali. Također su sudjelovala i dva kongresmena - republikanac Kelly Armstrong iz Sjeverne Dakote i demokrat Ro Khanna iz Kalifornije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.