U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U narednom će periodu novi vlak bečke podzemne željeznice najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet.

Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” početkom srpnja predstavilo je prvi potpuno automatizirani vlak podzemne željeznice. Naime, isporučen je prvi od 34 vlakova nove generacije koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom okrugu Simmering. Kako ističu iz Siemensa, ovaj je vlak zahvaljujući brojnim inovacijama i digitalnim rješenjima jedan od najmodernijih vlakova podzemne željeznice na svijetu.U narednom će periodu novi vlak najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet. Dosad je već uspješno prošao na testiranjima u kojima je bio izložen ekstremnim vremenskim uvjetima poput iznimno niskih i visokih temperatura te jakom vjetru.

Novi potpuno automatizirani vlakovi podzemne željeznice u Beču bitno su ulaganje u zaštitu okoliša. Čak devedeset posto materijala koji se koristi u njihovoj izradi može se reciklirati, a lagane su konstrukcije, što će omogućiti da se do 90 % energije koja se oslobađa prilikom kočenja vrati u sustav opskrbe energijom. Osim što će biti sigurniji za putnike, neprestano će komunicirati s upravljačkim centrom i samostalno upućivati na kvar pojedinih dijelova.  

Očekuje se da će ovi vlakovi za otprilike dvije godine početi prevoziti putnike, najprije poluautomatizirano i s vozačem na gotovo svim postojećim bečkim linijama metroa, a od 2025. godine potpuno automatizirano, odnosno bez vozača na novoizgrađenoj liniji U5. 

 

Slika 1: © PID/Fürthner, slike 2 i 3: © Wiener Linen/Wurnig

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.