Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti promijenili jednu od glavnih smjernica za zaštitu od koronavirusa

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti promijenili jednu od glavnih smjernica za zaštitu od koronavirusa

Unatoč nekim poboljšanjima u najteže pogođenim saveznim državama, brojevi zaraženih koronavirusom, hospitalizacija, i smrti još uvijek rastu u alarmantnim stopama diljem SAD-a. Smanjenje kontakta s potencijalno zaraženim pojedincima je glavni prioritet za Amerikance. Kako su znanstvenici i medicinski stručnjaci do sada naučili više o virusu, tako su evoluirale i spoznaje o potencijalnim izloženostima virusu.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavili su jučer da ranije uspostavljene smjernice za ono što čini "bliski kontakt" možda više neće biti dovoljne za zaštitu ljudi od koronavirusa. CDC tvrdi da prijašnja definicija “bliskog kontakta” - biti bliže od 6 feet (~2m) osobi s koronavirusom 15 minuta ili više - jednostavno nije dovoljno stroga smjernica.

Tijekom poziva s predstavnicima medija u ponedjeljak, John Brooks, MD, glavni medicinski službenik CDC-a za borbu protiv koranavirusa, najavio je da na temelju najnovijeg razumijevanja stručnjaka o tome kako se virus širi, kraće interakcije mogu predstavljati jednak rizik kao i one dugotrajnije. Brooks je rekao da ako netko kihne blizu druge osobe tijekom kratke interakcije - "To može trajati samo nekoliko sekundi, ali to je visokorizična okolnost.". U tom slučaju, 6 feet (~2m) udaljenosti možda neće biti dovoljno. Prema radu objavljenom u Physics of Fluids 30. lipnja, kapljice iz kihanja ili kašlja mogu se prenijeti na objekte i pojedince čak do udaljenosti 13 feet (~4m).

Za one koji su možda bili izloženi virusu, čak i ako je njihova interakcija sa zaraženom osobom bila kratka i društveno udaljena, Brooks savjetuje karantenu dva tjedna. CDC također savjetuje da  pojedinci koji su imali kontakt s zaraženom osobom (potvrđena ili vjerojatno zaražena) trebaju ostati u karanteni kod kuće dva tjedna, pratiti simptome i izbjeći svakoga tko se smatra visokorizičnim.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.