Od 8. do 30. kolovoza Bečanke i Bečani mogu se osvježiti u bazenu na velikom gradskom križanju

BEČ

Beč je dobio oazu za odmor usred prometne džungle. Od 8. do 30. kolovoza Bečanke i Bečani mogu se osvježiti u bazenu na velikom gradskom križanju. Dobar javni prostor u gradu sve je važniji, što je pokazala i trenutna pandemija koronavirusa. Toga su svjesni i u austrijskoj metropoli gdje trenutno puno pozornosti privlači zanimljiv projekt uređenja javnog prostora.

„Gürtelfrische WEST“ naziv je za oazu za odmor koja je prošlog vikenda privremeno postavljena usred križanja sa sedam traka između 7. i 15. bečkog okruga na frekventnoj prometnici Wiener Gürtel. Ovo mjesto za uživanje i rekreaciju u blizini bečkog zapadnog kolodvora Westbahnhof svim je Bečankama i Bečanima na raspolaganju od 8. do 30. kolovoza 2020. između 10 i 22 h – i to potpuno besplatno.

Posjetitelji se mogu osvježiti u bazenu, sunčati u ležaljkama na travnjaku, uživati u gastronomskoj ponudi ili isprobati programe plesa i vježbanja. Širok izbor aktivnosti nudi ponešto za sve uzraste. Kulturni sadržaji poput koncerata i DJ večeri također su dio ovog projekta, a tu je i autobusni laboratorij s radionicama i događanjima na temu grada kao i hotel u autobusu u kojem je moguće prenoćiti. Osim toga, u ponudi su i termini za besplatnu provjeru bicikala. Postavljeno je i puno zelenila koje osigurava podnošljivije temperature i mir od okolnog prometa.

Bečka dogradonačelnica, Birgit Hebein, naglasila je da projekt „Gürtelfrische WEST“ zbližava ljude i pokazuje što se sve može postići preraspodjelom javnog prostora: „Nama u Beču je drago što ovim projektom možemo pokrenuti raspravu o preuređenju gradova.“

Prvi čovjek 7. bečkog okruga Neubau, Markus Reiter, ponosan je što je ovom inicijativom usred gusto izgrađenog i osobito prometno opterećenog dijela grada ljudima vraćen djelić prostora koji im je upravo sada prijeko potreban. A Gerhard Zatlokal iz 15. bečkog okruga Rudolfsheim-Fünfhaus ističe da od ove ideje ne profitiraju samo stanovnici spomenutih okruga, već i svi građani Beča: „Ovo je mjesto idealno jer pokraj Westbahnhofa svaki dan prolazi mnoštvo ljudi pa ovim projektom možemo promovirati odmor, druženje i kulturu.“

Javni prostor i uređenje okoline ključni su za kvalitetu svakodnevnog života. S obzirom na sve veći rast stanovništva i gustoću naseljenosti te klimatske promjene Beč je suočen s velikim izazovima jer spada među europske gradove koji će u budućnosti biti najpogođeniji zatopljenjem. Stoga je cilj ove inicijative ukazati na važnost zelenih površina u gusto izgrađenim naseljima i ponuditi osvježavajuću oazu usred prometne džungle koja barem privremeno omogućuje bijeg od vruće ljetne svakodnevice.

Projekt „Gürtelfrische WEST“ zajednički su pokrenuli bečki Gradski ured za promet i gradski okruzi Neubau i Rudolfsheim-Fünfhaus uz potporu Bečke agencije za mobilnost „Mobilitätsagentur Wien“ i u suradnji s tvrtkom „KÖR – Kunst im öffentlichen Raum Wien“ koja se bavi umjetnošću u javnom prostoru Beča.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.