Demokrati i formalno nominirali Bidena za svojega predsjedničkog kandidata

Biden

Američka Demokratska stranka drugog je dana svoje nacionalne konvencije i formalno nominirala Joea Bidena (77) za svojeg kandidata koji će se suprotstaviti aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima koji će se održati u studenom.

Michelle Obama: Glasujte za Bidena; Trump Obaminu vladu nazvao "korumpiranom"    

Bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter u svojim su govorima kazali kako Biden ima iskustvo i integritet kako bi vratio SAD u normalu nakon kaosa u koji ga je uvela Trumpova administracija.

- U vremenima poput ovih Ovalni ured bi trebao biti komandni centar. Umjesto toga, on je sada središte oluje. Ondje vlada kaos, a jedina stvar koja se ne mijenja je predsjednikova odlučnost da negira odgovornost i prebaci krivnju na nekog drugog, naglasio je Clinton.

Nakon što je službeno nominiran, Biden je putem Twittera poslao poruku kako ova nominacija "odaje počast njegovu životu", a glavna govornica dana bila je njegova supruga Jill. Ona je u vrlo osobnom obraćanju ponudila uvid u to kako je pomogla Bidenu da zacijeli ranu nakon što su mu prva supruga i kći poginule u prometnoj nesreći.

- Nisam ni mogla zamisliti kako ću se u dobi od 26 godina pitati 'Kako popraviti slomljenu obitelj?'. A odgovor je isti kao i za slomljenu naciju: 'Ljubavlju i razumijevanjem'. Ako povjerimo naciju Joeu, on će za vašu obitelj učiniti ono što je učinio i za našu: skupiti nas zajedno i učiniti je cijelom, naglasila je Jill Biden.

Danas, trećeg dana konvencije, glavni govornici bit će Bidenova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris i još jedan bivši predsjednik Barack Obama.

Ovogodišnji američki predsjednički izbori trebali bi se održati 3. studenoga.

Joe Biden, prekaljeni demokratski lav i predsjednički kandidat

Joe Biden, obilježen velikom obiteljskom tragedijom i u sutonu dugogodišnje političke karijere, napokon je uzdignut za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Demokrati se nadaju da će upravo on, unatoč svojoj visokoj dobi, pobijediti predsjednika Donalda Trumpa, kojega je mnogim Amerikancima, ako je suditi po anketama, već dosta.

Dok je Trump u Bijelu kuću donio bahatost i bombastičnost, prekršivši mnoge uzuse ponašanja i raskinuvši važne međunarodne sporazume, Biden, samoproglašeni borac za jedinstvo nacije koji potječe iz radničke klase i njeguje osobni odnos s biračima, mnogima ulijeva povjerenje.

Biden, koji je za svoju potpredsjedničku kandidatkinju izabrao Afroamerikanku indijskih korijena i iskusnu tužiteljicu Kamalu Harris, ističe da je riječ o nečem mnogo većem: Borbi za dušu Amerike.

Duga politička karijera

Biden će nedugo nakon izbora u studenome navršiti čak 78, pa bi tako, ako pobijedi, bio najstariji američki predsjednik u povijesti.

On je bio jedan od najmlađih senatora u povijesti zemlje i na toj je dužnosti proveo tri desetljeća, nakon čega je osam godina bio potpredsjednik prvom afroameričkom predsjedniku Baracku Obami. S pravom se može reći da je živuća povijest.

No uz velike uspjehe doživio je i velike neuspjehe, primjerice neuspjele pokušaje da osvoji Bijelu kuću 1988. i 2008.

Obiteljska tragedija

Bidenova poruka temelji se velikim dijelom na njegovoj povezanosti s još popularnim Obamom i njegovoj umjerenoj političkoj orijentaciji u vrijeme jako izraženih nacionalnih podjela. Ali odskače po tome što ne skriva svoju bol, suprotno od Trumpa koji ne pokazuje emocije.

Bidenova prva supruga Neilia Hunter i jednogodišnja kći Naomi poginule su u automobilskoj nesreći 1972. kada su išle u božićnu kupnju, samo nekoliko tjedana nakon što je Biden prvi put izabran za senatora. U nesreći su njihovi sinovi Beau (4) i Hunter (2) bili teško ozlijeđeni, a 30-godišnji Biden prisegnuo je za senatora kraj njihovih bolničkih kreveta. Oba dječaka oporavila su se od ozljeda, a Beau je krenuo očevim stopama i posvetio se politici. Postao je glavni državni tužitelj savezne države Delaware i razmišljao je da se kandidira za guvernera, ali je umro od tumora na mozgu 2015. u 46. godini.

Biden je drugu suprugu, učiteljicu iz Pennsylvanije Jill Jacobs, upoznao 1975., a vjenčali su se dvije godine poslije. Imaju kćer Ashley.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/644870/demokrati-i-formalno-nominirali-bidena-za-svog-predsjedickog-kandidata

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.