Johnson planira prekršiti dogovor o Brexitu kako bi EU maknuo "revolver sa stola"

Johsnon

Britanski premijer Boris Johnson rekao je kako je potrebno donijeti zakon, suprotan međunarodnom pravu, kojim će prekršiti dijelova sporazuma o Brexitu, budući da Europska unija nije maknula "revolver sa stola" u pregovorima o uređenju trgovinskih odnosa.

Johnson je optužio EU da u pregovorima prijeti kako će iskoristiti odredbe Sporazuma o razdruživanju, koji je potpisan u siječnju, kako bi postavila carinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva te čak kako bi blokirala uvoz hrane.

Bruxelles pak navodi da bi Johnsonov plan uništio trgovinske pregovore i izazvao neuređeni Brexit.

Johnson je u Zastupničkom domu kazao da će spornim zakonom spriječiti Europsku uniji da koristi protokol o Sjevernoj Irskoj, iz Sporazuma o razdruživanju, kao sredstvo za blokadu izvoza proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

- Jasno je da je namjera zakona spriječiti takvu upotrebu batine protiv ove zemlje, kazao je Johnson.

- To je sve. To je zaštita, zaštitna mreža, polica osiguranja te je riječ o vrlo razumnoj mjeri, dodao je.

Europski diplomati vjeruju da London želi zakonom izazvati kolaps pregovora kako bi EU potpisao sporazum kakav želi Velika Britanija, a u suprotnom sporazuma neće biti.

Protivljenje unutar stranke

Johnson, koji ima komotnu većinu od 80 zastupnika u donjem domu parlamenta, suočava se s rastućom pobunom zastupnika vlastite stranke.

Svi živući britanski premijeri iskazali su zabrinutost zbog plana, dok je bivši ministar financija Sajid Javid kazao da neće podržati zakon bez amandmana.

Konzervativni zastupnik Rehman Chishti, bivši posebni Johnsonov izaslanik za slobodu vjeroispovijesti, podnio je ostavku na dužnost zbog predloženog Johnsonovog zakona, prema kojemu je bio kritičan i Geoffrey Cox, bivši glavni državni odvjetnik, utjecajan u Konzervativnoj stranci.

Vođa opozicijskih laburista Keir Starmer poručio je da će biti protiv zakona koji krši međunarodno pravo.

Ako, što se očekuje, zakon prođe drugo čitanje u ponedjeljak, o konačnom nacrtu zakona raspravljat će se u parlamentu još četiri dana, do utorka idući tjedan.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/654639/johnson-planira-prekrsiti-dogovor-o-brexitu-kako-bi-eu-maknuo-revolver-sa-stola

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.