Ministar Banožić s veleposlanikom SR Njemačke Klinkeom

Ministar Banožić s veleposlanikom SR Njemačke Klinkeom

Ministar obrane i njemački veleposlanik izrazili su zadovoljstvo zbog izvrsnih bilateralnih odnosa na području logistike, vojnih vježbi i obuke

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine u Ministarstvu obrane s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Robertom Richardom Klinkeom.

Ministar Banožić i njemački veleposlanik Klinke tom prigodom izrazili su zadovoljstvo zbog izvrsnih bilateralnih odnosa između dvije države i to na području logistike, vojnih vježbi i obuke.

S druge strane, suradnja dviju država u okviru NATO-a ogleda se i u višegodišnjem zajedničkom sudjelovanju u misiji Odlučna potpora u Afganistanu i zajedničkom sudjelovanju u okviru ojačane Prednje prisutnosti na teritoriju Litve.

Suradnja u okviru Europske unije također je razvijena, naročito u kontekstu činjenice da obje države predsjedaju Vijećem EU tijekom 2020. godine.

„Njemačka je najvažniji europski partner Republike Hrvatske na području obrane. U ovoj prigodi, još jednom zahvaljujem na podršci tijekom našeg predsjedavanja Vijećem Europske unije“, kazao je ministar obrane posebno izdvojivši izvrsnu suradnju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, suradnju unutar borbenih skupina EU i PESCO projekata.

„Nakon 18 godina doprinosa miru i stabilnosti u Afganistanu, Hrvatska je zaključila svoje sudjelovanje u misiji Resolute Support. Želio bih zahvaliti Njemačkoj na izvrsnoj suradnji u spomenutoj misiji, a nakon Afganistana, naš je plan značajno povećati doprinos KFOR-u“, rekao je ministar Banožić.

Veleposlanik Klinke istaknuo je kako su Hrvatska i Njemačka dvije prijateljske zemlje i strateški parneri u Europi. "S Hrvatskom želimo i dalje imati vojno-tehničku suradnju, suradnju na PESCO projektima, koji su prilika za sinergiju obrambenih industrija", rekao je veleposlanik Klinke.

 

FOTO: MORH/J.Kopi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.