Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne preporučuje izolacije zbog 'ekonomskih posljedica'

Dr. David Nabarro

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u nedjelju da više ne preporučuje ekonomske blokade u borbi protiv koronavirusa, čime je napravila potpuni zaokret. Još u srpnju, nakon što se prvi val koronavirusnih infekcija smanjio, WHO je upozorila da će se zemlje možda morati vratiti u potpune izolacije kasnije tijekom ljeta kako bi izbjegle ili zaustavile drugi val COVID-19. U to je vrijeme, izvještava CBS News, WHO također upozoravala zemlje da postepeno objavljuju mjere izlaska iz izolacije i samo kada podaci očito pokazuju pad broja potvrđenih slučajeva. Prema News.co.au, WHO sada upozorava zemlje koje se suočavaju sa strahom od drugog vala da "prestanu koristiti izolaciju kao primarnu metodu kontrole".

"Mi u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ne zagovaramo izolaciju kao primarno sredstvo za kontrolu ovog virusa", rekao je u nedjelju izaslanik skupine dr. David Nabarro svjetskim zdravstvenim čelnicima i medijima. "Jedino kada vjerujemo da je izolacija opravdana jest kada trebate kupiti vrijeme za reorganizaciju, pregrupiranje, rebalans izvora i zaštitu svojih zdravstvenih radnika koji su iscrpljeni. U principu, radije to ne bismo preporučili."

WHO nikada nije priznala promjenu politike na tu temu, ali njezin izaslanik sada kaže da potpune ekonomske blokade, poput one koju povremeno predlažu američki zakonodavci nezadovoljni kretanjem pandemije u SAD-u, imaju strašne ekonomske posljedice i mogle bi biti odgovorne za sve veće siromaštvo.

"Izolacija ima samo jednu posljedicu koju nikada ne smijete zanemariti, a to je da siromašne ljude čini još siromašnijima", primijetio je dr. Nabarro, napominjući da izolacija ne utječe samo na domaću ekonomsku proizvodnju, već i na turizam i globalnu trgovinu. "Pogledajte samo što se dogodilo s turističkom industrijom na Karibima ili na Pacifiku jer ljudi više ne putuju na odmor", rekao je Nabarro. „Pogledajte što se dogodilo s malim poljoprivrednicima širom svijeta. Pogledajte što se događa s razinama siromaštva. Čini se da bismo do slijedeće godine mogli imati udvostručenje svjetskog siromaštva. Možda ćemo imati i udvostručenje dječje pothranjenosti." “Zbog toga doista apeliramo na sve svjetske vođe: prestanite koristiti izolaciju kao svoju primarnu metodu kontrole. Razvijte bolje sustave za to. Radite zajedno i učite jedni od drugih”, ​​zaključio je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.