Još uvijek su neizvjesni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u

Trump i Biden 2020

Amerikanci s nestrpljivošću i napetošću očekuju ažurirane podatke iz Nevade, Georgije i Arizone, koji bi trebali biti objavljeni danas. Za sada je prema pisanju prevladavajućih medija trenutačni favorit Joe Biden, ali smatra se i da će republikanci zadržati većinu u Senatu. Associated Press i Fox News su već jučer preuranjeno Arizonu proglasili Bidenovom saveznom državom s svega 84% prebrojenih glasova i 51% glasova u njegovu korist, a čak ukupno 7 ključnih saveznih država je zbog nejasnih razloga oglasilo da se brojanje glasova odlaže do daljnjega.

Situacija u Arizoni još uvijek je neizvjesna jer Trump konstantno smanjuje zaostatak. Upravo su objavljeni osvježeni rezultati za obrađenih 88% glasova nakon čega Biden ima prednost za nešto više od 68.000 glasova, no samo u okrugu Maricopa ostalo je još čak 388.000 glasačkih listića za obradu. Noćas se mnogo Trumpovih pristaša okupilo ispred zgrade izbornog odjela okruga Maricopa u kojoj se broje glasački listići. Protestirali su zbog nastavka brojanja glasova u Phoenixu u Arizoni. Aktualni predsjednik Donald Trump je već nekoliko puta naglasio kako smatra da je brojanje dopisnih glasova problematično i okrivio demokrate da mu na taj način namjeravaju ukrasti pobjedu. Trump je izavao bijes demokrata i pojačao nesklonost medija nakon što je još u utorak ustvrdio da je prevaren pri brojenju glasova. "Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda", kazao je tada u Bijeloj kući. U srijedu je na svom Twitter profilu govorio o manjkavostima izbornog procesa i glasačkoj prevari. Njegov stožer podnio je tužbe u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu kako bi zaustavio prebrojavanje glasova, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Trump i dalje vodi u Pennsylvaniji koja donosi čak 20 elektorskih glasova, ali njegovo vodstvo dosta se smanjilo. Sada Trump vodi sa 164.000 glasova (imao je i više od 600.000 glasova prednosti), a obrađeno je 89% glasova. Prebrojavanje će potrajati do petka, ako ne i dulje. Još veća drama vlada u saveznoj državi Georgia, gdje Biden trenutno ima zaostatak nešto manje od  23.000 glasova, a prebrojeno je 98% glasova. Ova država mogla bi obraditi sve glasove već danas.

Ako obrani prednost u Arizoni, Bidenu će biti dovoljna i još samo pobjeda u Nevadi, a tamo bi trebalo konačno osvježiti zbroj danas u poslijepodnevnim satima. Trumpa čeka težak i neizvjesan put prema pobjedi jer kako bi nastavio utrku mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.  Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u oba smjera te u Sjevernoj Karolini. Dužnosnici Pennsylvanije najavljuju da će glasove prebrojavati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga.

Prevladavajući mediji i dalje ostavljaju dojam pristranosti i bilo bi bolje da nisu iznosili svoje procjene pobjednika, ali eventualno će ulogu proglašenja novog američkog predsjednika i uvjeravanja kako je sve sasvim u redu i normalno preuzeti upravo ti mediji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.