Prevladavajući mediji proglasili Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora

Trump and Biden - US Elections 2020

Associated Press, CNN, MSNBC i NBC News proglasili su Bidena predsjednikom u 11:28 sati, samo nekoliko minuta prije nego što se očekivalo da će odvjetnici predsjednika Trumpa na konferenciji za novinare govoriti o neprihvatljivim glasovima u Pennsylvaniji. Fox News je uslijedio s proglašenjem Bidena pobjednikom u 11:40 sati. Iako glasovi nisu u potpunosti prebrojani, njihove projekcije ukazuju na pobjedu Joea Bidena.

U to vrijeme aktualni predsjednik Donald Trump provodio je subotnje jutro na svom golf terenu u Sterlingu u državi Virginia. Trump je putem njegove kampanje dao slijedeću izjavu: „Svi znamo zašto se Joe Biden žuri lažno predstaviti kao pobjednik i zašto mu se njegovi medijski saveznici toliko trude pomoći - ne žele da se razotkrije istina. Jednostavna je činjenica da ovi izbori još uvijek nisu gotovi. Joe Biden nije ovjeren kao pobjednik niti jedne države, a kamoli bilo koje od vrlo osporavanih država koje su se uputile na obvezno prebrojavanje ili država u kojima naša kampanja ima valjane i legitimne pravne izazove koji bi mogli odrediti krajnjeg pobjednika. Na primjer, našim izbornim promatračima nije bio dopušten dovoljan pristup za praćenje procesa brojanja u Pensilvaniji. Zakonski glasovi odlučuju tko je predsjednik, a ne mediji. Od ponedjeljka će naša kampanja započeti procesuiranje našeg slučaja na sudu kako bi se osiguralo potpuno poštivanje izbornih zakona i proglašenje zakonitog pobjednika. Američki narod ima pravo na poštene izbore - to znači prebrojavanje svih legalnih glasačkih listića, a ne prebrojavanje ilegalnih glasačkih listića. To je jedini način da se javnosti osigura puno povjerenje u naše izbore. I dalje je šokantno da se Bidenova kampanja odbija složiti s ovim osnovnim načelom i želi da se prebrojavaju glasački listići čak i ako su lažni, falsificirani ili oni od neprihvatljivih ili umrlih birača. Samo bi stranka koja se bavi nezakonitim postupcima protuzakonito držala promatrače izvan prostora za prebrojavanje glasova, a zatim bi se borila na sudu da im zabrani pristup. Pa što Biden skriva? Neću se odmarati sve dok američki narod ne dobije pošteno prebrojavanje glasova koje zaslužuje i što zahtijeva demokracija.“

U 10:36 sati Trump je objavio slijedeći tweet u kojem kaže „Pobijedio sam ove izbore s puno glasova!“, a koji je Twitter kao i neke druge njegove tweetove ovih dana označio uskličnikom za pogrešnu informaciju: 

Joe Biden se oko podneva oglasio slijedećim tweetom u kojem kaže da je počašćen te da će biti predsjednik svih Amerikanaca bez obzira da li su glasovali za njega:

Preostaje vidjeti kako će završiti potencijalno dugotrajna pravna bitka oko vjerodostojnosti izbora obzirom da je Trumpova kampanja podnijela niz tužbi pred sudovima kako bi dokazali da je postupak izbora i prebrojavanja glasačkih listića bio prepun prijevara. Zanimljivo je da su odvjetnici obje stranke zbunjeni Trumpovom izbornom pravnom strategijom pa Ameriku vjerojatno čekaju nova iznenađenja, a trenutno kaotična situacija mogla bi se i dodatno zakomplicirati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.