"Bit ću predsjednik koji ne dijeli nego ujedinjuje"

Biden

"Bit ću predsjednik koji ne dijeli nego ujedinjuje" - poručio je Joe Biden, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, u pobjedničkom govoru.

➡️ Biden pozvao na jedinstvo i najavio borbu protiv koronavirusa

Joe Biden bit će 46. američki predsjednik, a Kamala Harris prva potpredsjednica u povijesti SAD-a. Demokrat je osvojio najveći broj glasova u povijesti na izborima s rekordno velikom izlaznošću. Republikanac Donald Trump ne priznaje poraz.

Nakon nekoliko dana postizborne neizvjesnosti, 46. izabrani američki predsjednik Joe Biden održao je pobjednički govor u saveznoj državi Delaware, gdje mu je tijekom kampanje bio izborni stožer. 

- Narod je iskazao svoje stajalište i donio nam jasnu i uvjerljivu pobjedu. Pobijedili smo s najviše glasova u povijesti, 74 milijuna. Diljem zemlje, ali i svijeta noćas svjedočimo jednoj velikoj radosti, obnovljenoj nadi u sutra i bolje danas, poručio je Biden.

Slavili su sinoć Bidenovi pristaše diljem Amerike, od New Yorka i Washingtona do Los Angelesa. Biden (77), veteran američke politike i najstariji izabrani predsjednik SAD-a, pozvao je na jedinstvo. Poručio je da neće dijeliti, nego ujedinjavati zemlju i vratiti joj reputaciju na globalnoj razini.

- Tražio sam ovaj ured kako bih obnovio dušu Amerike i duh ove nacije, njezinu srednju klasu i učinio da se Amerika ponovno poštuje diljem svijeta, poručio je.

Biden je bio potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame, prvog predsjednika Afroamerikanca, a njegova potpredsjednica Kamala Harris bit će prva žena na tom mjestu.

- Imat ću čast služiti s fantastičnom potpredsjednicom Kamalom Harris koja ulazi u povijest kao prva žena, prva crnkinja, prva žena podrijetlom iz Južne Azije, prva kći useljenika ikad izabrana u ovoj zemlji. Nemojte mi reći da to u Sjedinjenim Državama nije moguće, poručio je novoizabrani američki predsjednik.

Kamala je poručila da će Bidenu biti odana kao što je on bio Baracku Obami.

- Svaka djevojčica koja večeras ovo gleda, vidi da je ovo zemlja mogućnosti, a djeci naše zemlje, bez obzira na spol, naša je država poslala jasnu poruku - sanjajte s ambicijama, poručila je Harris.

Aktualni predsjednik Donald Trump uporno odbija priznati poraz, a diljem zemlje okupljaju se i njegovi pristaše koji smatraju da su izbori pokradeni.

"Promatračima nije bio dopušten ulazak u prostorije gdje su se brojili glasovi. Dobio sam izbore sa 71 milijun zakonitih glasova. Dogodile su se loše stvari koje naši promatrači nisu mogli vidjeti. Milijuni glasačkih listića poslani su ljudima koji ih nikad nisu tražili", napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov pravni tim nizom tužbi nastoji osporiti izborne rezultate, ali teško da će moći preokrenuti sve jači konsenzus o pobjedi demokrata Joea Bidena i novom političkom smjeru Amerike.

Čestitke novoizabranom američkom predsjedniku stižu sa svih strana svijeta. Predsjednik Zoran Milanović uvjeren je da će Hrvatska u Bidenu imati saveznika i prijatelja, dok je premijer Andrej Plenković poručio da se raduje suradnji s njegovom administracijom.

Čestitali su gotovo svi čelnici Europske unije, a čini se da su raspoloženje mnogih svjetskih vođa najbolje opisale riječi pariške gradonačelnice An Idalgo "Dobro došla natrag, Ameriko!".

No svjetski mediji bilježe i šutnju nekolicine - među njima brazilskog predsjednika Bolsonarua, te premijera Slovenije i Mađarske - Janše i Orbana, čija je čestitka ipak došla naknadno.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/675459/bit-cu-predsjednik-koji-ne-dijeli-nego-ujedinjuje

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.