Sidney Powell izjavila da će Trumpov stožer na sudu dokazati slučaj u slijedeća dva tjedna

Sydney Powell - Trump campaign lawyer

Nakon  što je tijekom 90-minutne tiskovne konferencije u  četvrtak tvrdila da je transnacionalna zavjera koja uključuje "utjecaj komunističkog novca" iz Kube, Venezuele i "vjerojatno Kine" preokrenula rezultate predsjedničkih izbora pomoću izbornog softvera, odvjetnica Trumpovg izbornog stožera Sidney Powell jučer je izjavila da će stožer svoje dokaze moći iznijeti na sudu u slijedeća dva tjedna. Njezina izjava uslijedila je u petak nakon što su Tucker Carlson iz Fox News-a i drugi, uključujući republikanskog senatora Joni Ernst-a iz Iowe, zatražili dokaze koji podupiru te tvrdnje. Time je odgovorila je i na izjavu Dominion Voting Systems-a, koji je demantirao tvrdnju Trumpovog stožera da se softverom može manipulirati kako bi se namjestili izbori protiv predsjednika Donalda Trumpa, kao i tvrdnje da je tvrtka imala veze s venezuelskim režimom.

“Mogu vam reći da je tvrtka bila pokrenuta venecuelanskim novcem u Venezueli izričito u svrhu namještanja izbora za Huga Chaveza ”, rekla je Powell. Također je naglasila da su ljudi mogli daljinski pratiti glasove i preokretati ih u stvarnom vremenu. "Sad imamo dokaze o informacijama iz sustava koji su išli u tri ili četiri različite strane države u vrijeme izbora, koje su mogle nadgledati ulazak glasova uživo i mijenjati brojeve", rekla je Powell. "Postoje značajni dokazi stranog uplitanja najgorih komunističkih zemalja s našim izborima."

Dominion je više puta demantirao veze s Venezuelom, Kubom ili bilo kojom drugom zemljom, rekavši da također nema veze sa Smartmaticom, drugom izbornom softverskom tvrtkom koju su venecuelanski inženjeri stvorili prije više godina. Smartmatic je također negirao navode Trumpovog pravne ekipe. Dominion je rekao da je imovinu kupio od Sequoie, prethodne podružnice Smartmatic-a 2010. godine. "Dominion je očito nestranačka američka tvrtka koja nije povezana s Venezuelom ili Kubom", rekao je Dominion vijestima u četvrtak. "Brojanje glasova provode županijski i državni izborni dužnosnici, a ne Dominion ili bilo koja druga tvrtka za izbornu tehnologiju - naši sustavi podržavaju tabulaciju samo od strane tih dužnosnika." Tvrtka je također rekla da nije radila na sustavima u nekim osporavanim područjima kao što su Philadelphia, Milwaukee i Wisconsin's Dane County.

Powell je rekla da imaju "sve vrste matematički neoborivih dokaza od stručnjaka uključujući trojicu profesora na Princetonu i da sve to pokazuje isto - dokaze pojedinih izbornih promatrača anketa koji su vidjeli da se manipulira strojevima." U intervjuu za Fox Business nije pružila dokaze niti je ukazala na bilo kakve brojeve. “Nikada nam nije poslala nikakve dokaze unatoč puno pristojnih zahtjeva. Kad smo nastavili pritiskati, ona se naljutila i rekla nam je da ju prestanemo kontaktirati. Kad smo provjeravali s drugim ljudima iz Trumpove ekipe, također su nam rekli da im Powell nikada nije dala nikakve dokaze koji bi dokazali bilo što što je tvrdila na konferenciji za novinare ”, rekao je Carlson. “Powell je rekla da je elektroničko glasanje opasno i u pravu je, ali nikada nije dokazala da je jedan stvarni glas nelegalno premješten softverom od jednog kandidata drugom. Niti jedan ”, rekao je. Kao odgovor, Powell je za Fox Business rekla da se ne ljuti zbog zahtjeva za dokazima, ali da je Carlson bio "uvredljiv, zahtjevan i bezobrazan i rekla sam mu da me više ne kontaktira u tom smislu". “Zapravo sam ponudila Tuckeru drugog svjedoka koji bi mogao objasniti matematiku i statističke dokaze daleko bolje od mene. Zapravo nisam osoba s brojevima - dodala je.“ Dominion i Smartmatic do sada nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Očito je da se kaotična situacija u svezi američkih predsjedničkih izbora SAD-u ne smiruje te da se mogu očekivati nove vijesti i iznenađenja u slijedeća dva tjedna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.