Premijer Plenković na Općoj skupštini UN-a: Hrvatska vjeruje u globalni zajednički pristup borbi protiv pandemije

PLENKOVIĆ

Premijer Plenković poručio je na Općoj skupštini UN-a da Hrvatska vjeruje u globalni zajednički pristup borbi protiv pandemije. Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na posebnom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda koje se u četvrtak održala putem videoveze, a na kojem se raspravljalo o trenutačnoj situaciji  i borbi s pandemijom koronavirusa u svijetu.

Obraćanje predsjednika Vlade prenosimo pisano i video u cijelosti: 
''Gospodine predsjedniče, cijenjeni uzvanici,
 
ovo posebno zasjedanje Opće skupštine održava se u ključnom trenutku naše borbe protiv pandemije koronavirusa.Obraćam vam se iz svog doma jer sam u ponedjeljak dobio pozitivan nalaz testa na COVID-19.Izazov s kojim se svi suočavamo pokazuje važnost globalne solidarnosti i multilateralizma.

Stoga, vjerujemo da je izuzetno važno očuvati središnju ulogu Svjetske zdravstvene organizacije kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnoj razini.Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu globalnog zajedničkog pristupa borbi protiv pandemije te smo zadovoljni što smo imali aktivnu ulogu su-koordinatora rezolucije „Sveobuhvatni i koordinirani odgovor na bolest koronavirusa (COVID-19)“.

Pridonijeli smo, također, s ukupno 1 milijun eura za „UN COVID-19 Response and Recovery Multi-Partner Trust Fund“ i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Gotovo cijeli svijet se još uvijek bori s pandemijom te izražavamo zahvalnost liječnicima, medicinskim tehničarima i drugom bolničkom osoblju na njihovom predanom radu. Hrvatska u tome nije iznimka.Trenutna stopa zaraze stvara dodatni pritisak na zdravstvene sustave u cijeloj Europi i sjevernoj polutci, koji ulaze u razdoblje zime. Pozitivno je što nekoliko cjepiva čeka odobrenje i upotrebu, i to nam daje razlog za optimizam.Istraživački timovi i znanstvenici zavrijedili su osobite riječi hvale za svoj neumoran rad i kreativnost.Naš sljedeći izazov bit će kako na globalnoj razini osigurati pravednu i pravodobnu dostupnost cjepiva.

Dodatni prioritet je osigurati koordiniranu i jasnu komunikaciju o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te tako spriječiti širenje lažnih informacija.Gospodine predsjedniče,naš odgovor na ovu bolest trebao bi uključivati i pomoć ljudima, zaštitu njihovog zdravlja i ekonomskog blagostanja, uz istodobnu zaštitu našeg planeta. Stoga podržavamo One Health Approach, kao „novi standard“ za prevladavanje ove i sprječavanje budućih pandemija.U našim nacionalnim i zajedničkim nastojanjima da gradeći novi, izgradimo i bolji sustav, paradigma djelovanja i dalje ostaje Program Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. godine i Pariški sporazum.

Gospodine predsjedniče,  

na kraju bih spomenuo hrvatskog profesora Andriju Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije.Profesor Štampar predstavio je ideju prema kojoj se „pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unaprjeđenju treba se baviti kako se nikoga ne bi izostavilo.“ Nadovezujući se na njegov rad, Hrvatska je uspostavila dugu tradiciju opće zdravstvene zaštite i javnog zdravstva. 
Na temelju toga, posebnu pozornost smo posvetili ne samo mjerama za spašavanje ljudskih života, već i ekonomskom oporavku. Kako bismo informirali naše građane, pokrenuli smo i posebnu web stranicu sa svim relevantnim informacijama i poveznicama.

Također smo pokrenuli digitalnu platformu koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi savjetovala ljude o simptomima, kao i aplikaciju „Stop COVID-19“, u potpunosti usklađenu s EU propisima koji se tiču zaštite privatnosti. 
Nastavit ćemo zajedničku borbu protiv COVID-19.

Hvala vam.''

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.