Na marginama sastanka ministara CEDC-a ministar Banožić sastao se s austrijskom i slovenskim kolegama

banožić
Na marginama sastanka ministara CEDC-a ministar Banožić sastao se s austrijskom ministricom obrane Klaudiom Tanner i slovenskim ministrom Matejom Toninom.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se u utorak, 15. prosinca 2020. godine na marginama sastanka ministara Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) u Postojni u Republici Sloveniji, sa saveznom ministricom obrane Republike Austrije Klaudiom Tanner i s ministrom obrane Republike Slovenije Matejom Toninom.

Na oba sastanka  razgovaralo se o dosadašnjim suradnjama te o mogućnostima buduće bilateralnih obrambene suradnje za što su sve strane izrazile interes. Pritom su potvrđeni dobri prijateljski odnosi, visok stupanj međusobnog razumijevanja te brojni zajednički interesi.

Ministri su razmijenili mišljenja o aktualnim izazovima uzrokovanim pandemijom COVID-19 te o zajedničkim interesima u području obrane, obrambenim inicijativama Europske unije, sudjelovanju u NATO aktivnostima, misijama i operacijama te o aktualnom stanju u jugoistočnoj Europi.

Tijekom sastanka ministra Banožića i slovenskog ministra obrane Mateja Tonina izraženo je zadovoljstvo planiranim opsegom i brojem aktivnosti obrambene suradnje koja je značajna i predstavlja primjer dobrosusjedskih i partnerskih odnosa. Hrvatska i Slovenija na bilateralnoj razini surađuju kroz vojnu obuku i vježbe, područje logistike, vojnog zdravstva te vojnog školovanja, a potencijal postoji i u području opremanja i modernizacije.

 „Smatram da su Stalna strukturirana suradnja (PESCO) i Europski obrambeni fond prilika za dodatnu suradnju čime ćemo unaprijediti naše nacionalne obrambene sposobnosti i europsku sigurnost”, rekao je ministar Banožić.
U kontekstu predanosti očuvanju međunarodne sigurnosti i suradnje na sastanku je bilo riječi o zajedničkom sudjelovanju Hrvatske i Slovenije u razvoju brojnih NATO inicijativa i projekata te u operacijama i misijama.Također, razmijenjena su iskustva o civilno vojnoj suradnji. Ministar Banožić je ponudio ministru Toninu prijenos iskustava sa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a s obzirom da Slovenija predsjeda u drugoj polovici 2021. godine.
Na sastanku s austrijskom ministricom Klaudiom Tanner, ministar Banožić zahvalio je na austrijskoj podršci prije i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU istaknuvši kako je ovo bila izrazito izazovna godina za Hrvatsku, koja je u vrijeme svojeg prvog predsjedanja Vijećem EU, u vrijeme globalne pandemije COVID-19 pretrpjela i razorni potres u Zagrebu. Ministri su razgovarali o suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije s naglaskom na važnost korištenja postojećih alata i instrumenata za poboljšanje obrambenih sposobnosti. Pri tom su se osvrnuli na zajedničko sudjelovanje u tri PESCO projekta, od kojih se ističe „NBKO nadzor kao usluga (CBRN SaaS'') u kojem je Austrija ujedno i koordinator.
Uz to, Hrvatska i Austrija također trenutno sudjeluju u Borbenoj skupini EU (EUBG) predvođenoj Njemačkom. Dvoje ministara razgovaralo je i o novom Memorandumu o razumijevanju u području obrane, koji bi trebao biti potpisan iduće godine. “Drago mi je da je novi Memorandum o razumijevanju između naših ministarstava spreman za potpisivanje. Vjerujem da će nam pružiti primjereniji okvir za daljnje jačanje naše suradnje“, istaknuo je ministar Banožić i pozvao austrijsku ministricu Klaudiu Tanner da sljedeće godine posjeti Republiku Hrvatsku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.