Ministar Banožić na sastanku NATO ministara obrane

Ministar Banožić na sastanku NATO ministara obrane

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je 17. i 18. veljače 2021. na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara obrane država članica NATO-a, koji je zbog pandemije COVID-19 i ovaj put održan putem zaštićene video konferencijske veze. Sastankom je predsjedao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Ministri obrane raspravljali su o paketu prijedloga iz NATO inicijative 2030, koja za cilj ima održati Savez snažnim u vojnoj dimenziji, unaprijediti političku koordinaciju među saveznicima, te učiniti Savez više globalnim. Također, raspravljalo se o raspodjeli tereta, te o odvraćanju i obrani, a održana je i sjednica o zajedničkim sigurnosnim izazovima na kojoj su sudjelovali i predstavnici partnerskih država Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Drugoga dana sastanka održana je sjednica o mirovnim misijama i operacijama NATO-a s naglaskom na Afganistan i Irak.

Na sastanku ministara, u kontekstu pravedne raspodjele tereta, potvrđen je trend povećanja ulaganja u obranu od strane europskih država članica i Kanade, sedmu godinu za redom. Saveznici su također potvrdili svoju predanost za nastavak ulaganja u ključne sposobnosti kao i svoj doprinos za razmještanje snaga u NATO-ovim misijama, operacijama i aktivnostima. Razgovaralo se o izazovima u pronalasku modaliteta održavanja izdvajanja za obranu u otežanim ekonomskim uvjetima uzrokovanim pandemijom COVID-19. U tom kontekstu, a vezano za sigurnosne ugroze koje su postojale i prije izbijanja zdravstvene krize i njezinog utjecaja na svjetsku ekonomiju, istaknuta je važnost nastavka ulaganja u sigurnosni sektor što će ujedno pomoći i gospodarstvima da se oporave od gubitaka pretrpljenih tijekom 2020. Ministri obrane osvrnuli su se i na ulogu koju su oružane snage imale tijekom pandemije kroz pomoć civilnim institucijama u borbi protiv virusa COVID-19.

Odvraćanje i obrana trajna je tema od posebnog interesa za sve države članice, pa je tako i ovaj put značajan dio prvog dana sastanka protekao u pregledu trenutnog stanja i adresiranju nužnih promjena kako bi se NATO mogao uspješno obraniti od kompleksnih izazova 21. stoljeća. Suočeni sa širokim rasponom sigurnosnih rizika, ministri su se složili da Savez mora unaprijediti svoje sposobnosti odgovora na suvremene prijetnje. Osim ulaganja u tehnološke aspekte poput istraživanja i razvoja novih tehnologija, potrebno je izraditi nove vojne koncepte i strategije te održavati najvišu moguću razinu spremnosti i sposobnosti za adekvatan odgovor na svaku vrstu ugroza.

U kontekstu mirovnih misija i operacija NATO-a ministri su izrazili podršku mirovnim procesima u Afganistanu pri čemu je naglašeno da je za uspostavu mira ključan nastavak pregovora između afganistanskih vlasti i Talibana. Također, istaknuto je da je prisutnost Saveza u Iraku ključan faktor u borbi protiv međunarodnog terorizma, te su se ministri složili da će NATO svoju prisutnost u Iraku nastaviti usklađivati sa stanjem na terenu, proporcionalno svim relevantnim faktorima.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je državama članicama NATO-a na pomoći Republici Hrvatskoj nakon razornih potresa na području Banovine krajem prošle godine, naglasivši važnost solidarnosti savezničkih država kao jednu od najvažnijih zajedničkih vrijednosti Saveza, pogotovo u kriznim situacijama. Pozdravio je obnovu transatlantske veze kao temelja europske sigurnosti i obrane, te se složio s načelnim prijedlozima osnaživanja savezničkog jedinstva i solidarnosti, kao i potrebom za poboljšanje političkih konzultacija i koordinacije između država članica Saveza. Izrazio je potrebu za oprezom prilikom planiranja i implementacije savezničkih mehanizama i aktivnosti kako bi se osigurala dugoročna održivost.

Također, ministar Banožić istaknuo je i doprinos Oružanih snaga RH u misijama i operacijama, spomenuvši pritom nastavak hrvatskog sudjelovanja u NATO misiji Irak, skorašnje povećanje hrvatskog sudjelovanja u operaciji KFOR, nastavak sudjelovanja u operaciji „Sea Guardian“ te NATO aktivnostima ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj ove godine te Litvi u predstojećem razdoblju.

Posebno je naglasio i početak hrvatskog sudjelovanja u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2), s timom protuminskih ronitelja na brodu Ratne mornarice Talijanske Republike. Također, ministar je podsjetio da Hrvatska aktivno doprinosi globalnoj sigurnosti i izvan okvira NATO-a, sudjelovanjem u dvije operacije pod vodstvom EU te tri misije pod vodstvom UN-a. 

Foto: MORH/J.Kopi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.