Normalan život u Australiji - slavi se Uskrs bez novih slučajeva zaraze

Normalan život u Australiji - slavi se Uskrs bez novih slučajeva zaraze

Dok je većina Europe pod snažnim mjerama borbe protiv epidemije koronavirusne bolesti, Australci slave Uskrs relativno bez ograničenja, jer država nije izvijestila ni o jednom novom lokalnom slučaju koronavirusa, javljaju svjetske agencije. a prenosi HRT.  Queensland, žarište nedavna lokalnog izbijanja Covida-19, imao je samo jedan slučaj zaraze u protekla tri dana. Država ima najstroža ograničenja na javna okupljanja. U drugim drugim dijelovima zemlje Australci su pohrlili na plaže želeći iskoristiti toplo vrijeme ili se okupljaju u obiteljima u snažnom kontrastu s prošlogodišnjim uskrsnim blagdanima kad su zbog nacionalnog zatvaranja morali ostati u svojim domovima.

Dok su druge zemlje tijekom velikoga kršćanskog blagdana nametnule nova ograničenja ili ograničile usluge nastojeći suzbiti širenje trećeg vala koronavirusa, australske su crkve otvorene i mnogi vjernici prisustvovali su misama za vrijeme četverodnevna vikenda.Kršćani su dominanta religija u Australiji i njihova zajednica obuhvaća 12 milijuna ljudi, odnosno 86 posto Australaca vjernika koji se izjašnjavaju kršćanima, prema popisu stanovništva iz 2016.
Australija je jedna od najuspješnijih zemalja u suzbijanju pandemije, s brzo uvođenim karantenama, zatvaranjima granica i brzim praćenjem kontakata što je rezultiralo ograničenjem zaraza na nešto više od 29.000 zaraženih te 909 umrlih od Covida-19.Država međutim nije ispunila svoj cilj cijepljenja, propustivši da u ožujku primijeni 3,3 milijuna doza dok države i savezna vlada jedni drugima prebacuju krivnju.
Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da je zemlja na tragu da svi Australci koji se žele cijepiti prvu dozu cjepiva prime do listopada. - Kako se povećala opskrba proizvodnjom domaćeg cjepiva, povećala se i njegova primjena - rekao je.
Tvrtka CSL počela je u ožujku u Melbourneu proizvodnju planiranih 50 milijuna doza AstraZenecina cjepiva te se očekuje da će se njime cijepiti većina Australaca.

Opširnije: https://vijesti.hrt.hr/svijet/australija-slavi-uskrs-bez-novih-lokalnih-slucajeva-zaraze-koronavirusom-1333287

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.