Zastava na pola koplja na vrhu Buckinghamske palače: U 99 godini života preminuo je princ Philip, suprug kraljice Elizabete II.

princ filip

Zastava na pola koplja izvješena je na vrhu Buckinghamske palače, u 99 godini života danas je preminuo  princ Philip, vojvoda od Edinburgha,suprug kraljice Elizabete II. Princ se oženio princezom Elizabeth 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljicom. Bio je kraljevski supružnik s najdužim stažem u britanskoj povijesti. Izraze sućuti kraljevskoj obitelji među prvima uputio je Premijer Boris Johnson.

Bio je ponosan otac četvero djece, djed osmero unučadi i pradjed 10 praunučadi. Philip je proveo 65 godina podržavajući kraljicu. Iz javne uloge povukao se 2017. godine i od tada se uglavnom držao podalje od pogleda javnosti. U svojim aktivnim godinama pomogao je postaviti novi smjer za monarhiju pod vodstvom mlade kraljice, zagovarajući samu Britaniju, kao i ekologiju, znanost i tehnologiju.

Očekuje se da će sprovod vojvode od Edinburgha biti u kapeli svetog Jurja u dvorcu Windsor, prenosit će ga televizija. Prema epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi u Britaniji na sprovodu smije biti samo trideset osoba, a poštivat će se i socijalna distanca.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.