Grlić Radman: Nemamo nikakvih dojava da je život hrvatskih građana u Izraelu ugrožen

Grlić Radman: Nemamo nikakvih dojava da je život hrvatskih građana u Izraelu ugrožen

Svi hrvatski državljani u Izraelu na sigurnom su, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te izrazio solidarnost s obiteljima stradalih civila i pozvao sve strane na deeskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba.

Službeni Zagreb osudio je raketiranje Izraela, a osuđuje i bilo kakvo uzvraćanje vatre i "apelira na smirivanje sukoba", rekao je Grlić Radman novinarima nakon obilaska izložbe sa stranim diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj.

"Svi su hrvatski državljani na sigurnom, nemamo nikakvih dojava da je život hrvatskih građana (u Izraelu) ugrožen", rekao je. 

Zasad nitko nije zatražio pomoć, Zagreb je stalno u kontaktu s veleposlanstvom RH u Izraelu i prima redovita izvješća hrvatskog veleposlanstva, dodao je.

Solidarnost s obiteljima stradalih civila

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu je pozvalo sve strane da se suzdrže od akcija koje vode eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u kojima je do petak poginulo najmanje 119 Palestinca, među njima deseci djece i žena, te na izraelskoj strani jedan vojnik i sedmero civila među kojima žene i djeca, te indijski radnik.

"Najteže je u svemu što stradaju civili, izražavamo solidarnost s obiteljima stradalih civila, apeliramo na sve strane na smirivanje tenzija", rekao je hrvatski šef diplomacije. 

Bliskoistočna kriza oduvijek je vrlo osjetljiva, a situacije se mogu jednostavno preseliti na neka druga područja, rekao je ministar.

Europska unija s partnerima kao što su Sjedinjene Države uvijek apelira prema multilateralnom djelovanju, ocijenio je ministar.

"Svima je u interesu je imati čvrst, stabilan, miran svjetski poredak, baziran na poštivanju međunarodnih i ljudskih prava".

Grlić Radman ne vjeruje da su Sjedinjene Države nedovoljno angažirane i smatra da će nova administracija Joea Bidena učiniti određen napredak u tom smjeru.

Izvor: Hina/Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.