Počinje summit G7, velik sanitarni izazov u doba pandemije

BIDEN

Čelnici G7 okupljaju se prvi put fizički nakon gotovo dvije godine i njihov summit zbog pandemije Covida-19 postao je velik sanitarni izazov za organizatore.

U tri dana, od danas do nedjelje, čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva razgovarat će uživo u Carbis Bayu, ljetovalištu na zapadnoj obali Cornwalla o postpandemijskom oporavku gospodarstva, pravednoj raspodjeli cjepiva protiv Covida-19 i klimatskim promjenama.

Svi su cijepljeni barem jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa, a sudionicima će se pridružiti i partneri iz Europske unije i zemalja koje sudjeluju kao gosti: Australija, Indija, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, a pozvao ih je domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo koje ove godine predsjeda G7.

Indijski premijer Narendra Modi sudjelovat će virtualno s obzirom na velike razmjere pandemije u njegovoj zemlji.

Redovito testiranje

Sudionici samita, čelnici, delegacije i novinari - bit će podvrgnuti redovitom testiranju na Covid-19 kako bi se spriječilo širenje virusa u UK-u koji je bio prvak u procjepljivanju stanovništva u Europi, no izložen je izazovu varijante Delte, koja je prvotno identificirana u Indiji odakle se proširila. Svaka zaražena osoba morat će u izolaciju nakon čega će se provesti analiza njezinih kontakata.

Sve mjere koje su na snazi u Velikoj Britaniji, poput obveznog nošenja maske u zatvorenu prostoru, očuvanje fizičkog razmaka od 2 metra i drugo, vrijede i za samit.

Šefovi država i vlada neće imati maske za obiteljsku fotografiju snimljenu na otvorenom, a premijer Boris Johnson neće stisnuti ruku gostima kada ih bude dočekivao.

Novinari na distanci

Broj novinarskih akreditacija jako je smanjen te će oni raditi prilično udaljeni od mjesta događaja. Tako je press-centar smješten u Falmouthu, nekih 14 kilometara od Carbis Baya.

Novinari koji su dobili akreditaciju za praćenje skupa morali su obaviti dva brza testa prije početka samita, a zatim svaki od tri dana samita moraju se ponovno testirati, te su dužni provesti još dva testa idući tjedan. Dokaz negativnog testa potreban je za ulazak u press-centar.

Glavne teme pandemija i klimatske promjene

Prvi dan čelnici bi trebali razgovarati o oporavku od pandemije, usredotočujući se na pitanja poput donacija cjepiva protiv Covida-19 i financijske pomoći za izgradnju pogona za proizvodnju cjepiva širom svijeta, piše njemačka agencija dpa.

Navečer čelnici sa svojim partnerima putuju u Eden Project - niz bio-kupola koje stvaraju okružje prašume. Ondje će prisustvovati prijemu kod kraljice Elizabete, nasljednika princa Charlesa i njegova sina princa Williama i njegove supruge Kate.

U subotu će razgovarati o otpornosti gospodarstva i vanjskoj politici. Dolaze predstavnici država gostiju i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, a Indija će se priključiti virtualno.

Četvrta je rasprava posvećena zdravlju, a virtualno će se obratiti Melinda French Gates i glavni znanstveni savjetnik Ujedinjenog Kraljevstva Patrick Vallance.

U nedjelju će teme biti klima i priroda i bit će prikazana unaprijed snimljena videoporuka prirodnjaka Davida Attenborougha.

Razgovarat će se i o otvorenom društvu i summit treba završiti zajedničkim priopćenjem.

 Čime će se gostiti čelnici na samitu G7 u Cornwallu?

U petak navečer, u sklopu održavanja samita G7 u Cornwallu svjetski čelnici gostit će se vrhunskim lokalnim i ostalim specijalitetima na raskošnoj večeri koju će za njih pripremati najbolji mjesni Chefovi.

Na jelovniku će, među ostalim biti riba ulovljena uz obalu Cornwalla koju će pripremati Emily Scott, glavna kuharica hotela Watergate Bay nedaleko od Newquaya.

A jelovnik će na gala večeri u petak izgledati ovako:

Predjelo: dinja sa začinima, gazpacho, kokos, fino začinsko bilje

Glavno jelo: Pečeni iverak s domaćim mladim krumpirom i pestom od divljeg češnjaka uz lokalne vrste povrća iz vrtova Padstowa

Plata s lokalnim sirevima: gauda, kornvolski yarg (polutvrdi sir od kravljeg mlijeka), Helford Blue

Desert: engleska Pavlova torta od jagoda

Sitni kolači: kremasti sirni fudge, mini korneti punjeni sladoledom od krem sira ukrašeni čokoladnim trufflesima s okusom Earl Greya.

Subotnja večera bit će manje formalna. Čelnicima će se pripremati riba na žaru na plaži u zaljevu Carbis. Sve će nadzirati Chef Simon Stallard, vlasnik restorana Hidden Hut u mjestu Portscathu.

Za predjelo će biti posluženi kanapei s mesom Jakobovih kapica, kanapei od nježnog mesa kliješta rakovica i lokalne skuše.

Glavno jelo: dimljeni sirloin steak sa žara, jastog na žaru iz voda Newlyna uz prženi poriluk i domaći čips, mlada domaća ljubičasta brokula iz St. Justa i grilana cikla u krupnoj soli

Desert: sladoled Beach Hut Sundae

Nakon večere uzvanicima će se na plaži ponuditi pečeni Brie, Hot buttered Rum (vrući napitak od maslaca i ruma) i tostirani kolačići od sljeza.

Požele li svjetski čelnici nazdraviti uspješnom samitu ili utopiti tugu zbog njegova neuspjeha, ponudit će im se kornvolski pjenušac, njemački rizling, australski Shiraz, kornvolsko pivo i kokteli.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/u-cornwallu-pocinje-summit-g7-2054999

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.