Kina osudila izjavu G7, pozvala da je prestanu klevetati

Kina osudila izjavu G7, pozvala da je prestanu klevetati

Kina je u ponedjeljak osudila zajedničku izjavu čelnika G7 u kojoj kritiziraju Peking zbog niza pitanja kao grubo miješanje u unutarnje stvari zemlje i pozvala skupinu da prestane klevetati Kinu.

Skupina sedam najrazvijenijih gospodarstava (G7) pozvala je Kinu da poštuje ljudska prava u pokrajini Xinjiangu, dopusti visok stupanj autonomije Hong Kongu te zatražila punu istragu o podrijetlu koronavirusa u Kini.

Kinesko veleposlanstvo u Londonu izjavilo je da je jako nezadovoljno i odlučno se protivi spominjanju Xinjianga, Hong Konga i Tajvana pri čemu se iskrivljavaju činjenice i razotkrivaju "zlokobne namjere nekoliko zemalja poput Sjedinjenih Država".

S obzirom na to da se pandemija covida-19 još širi i usporava globalno gospodarstvo, međunarodnoj zajednici treba jedinstvo i suradnja svih zemalja, a ne politika podjele, dodaje se.

Kina je miroljubiva zemlja koja zagovara suradnju, ali ima i svoje granice, priopćilo je veleposlanstvo.

"Nedopustivo je miješati se u kineske unutarnje stvari, klevetati ugled Kine i kršiti kineske interese. "Odlučno ćemo braniti svoj nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese i odlučno ćemo se boriti protiv svih vrsta nepravdi i povreda nametnutih Kini", naglašava se.

G7 bi trebao učiniti više na promicanju međunarodne suradnje, umjesto da umjetno stvara sukobe i trvenja, poručilo je veleposlanstvo.

Usprotivilo se i politiziranju pitanja podrijetla pandemije covida-19, jer G7 u izjavi poziva na pravodobnu i transparentnu istragu znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa u Kini.

"Političari u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama zanemaruju činjenice i znanost, otvoreno dovode u pitanje i niječu zaključke izvješća zajedničke stručne skupine i iznose nerazumne optužbe protiv Kine", upozorava kinesko veleposlanstvo.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/kina-osudila-izjavu-g7-pozvala-da-je-prestanu-klevetati-2083041

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.