U Španjolskoj eksplozija zaraze, posebice kod mladih

U Španjolskoj eksplozija zaraze, posebice kod mladih

Zdravstvena situacija u Španjolskoj se bitno pogoršala posljednjih dana uz eksploziju broja zaraza covidom-19 kod mladih, a taj skok prisiljava vlasti da razmotre postroženje mjera dok se ubrzava cijepljenje.

- Dnevni podaci nisu nimalo dobri, komentirao je u ponedjeljak navečer Fernando Simon, glavni epidemiolog ministarstva zdravstva i objasnio da "su ti podaci vrlo različiti u raznim dobnim skupinama" te da je "stopa incidencije među mladima blizu 600".

Stopa incidencije je prešla iznad 200 (204 na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna) prema prosječno 152,8 u petak kada su objavljeni posljednjih podaci.

Španjolsko ministarstvo zdravstva je u petak objavilo da ima 32.607 novozaraženih covidom-19 u posljednja 72 sata, te da su 23 osobe umrle.

Epidemiolog Simon je stanje ocijenio "složenim", ali i dodao da se ono ne odražava u broju hospitalizacija ni umrlih.

Istovremeno se ubrzava kampanja cijepljenja, 40,3 posto stanovnika od oko 47 milijuna Španjolaca je u potpunosti cijepljeno protiv koronavirusa, dok je polovica (55,9 posto) primila jednu dozu cjepiva.

Zbog pogoršanja stanja nekoliko regija, među kojima Andaluzija i Katalonija, razmatraju postroženje restrikcija ovog tjedna, nakon što od 26. lipnja maske na otvorenom nisu obvezne.

Prošlog tjedan je otkriveno veliko žarište na Balearima kada se 1824 zaraženih vratilo na poluotok nakon zabave na Mallorci. Oko 6000 ljudi diljem Španjolske je bilo u karanteni.

Uz 81.000 umrlih i više od 3,8 milijuna zaraženih, Španjolska je pandemijom jedna od najpogođenijih zemalja u Europi.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/u-spanjolskoj-eksplozija-zaraze-posebice-kod-mladih-2277693

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.