Bjeloruska atletičarka zatražila pomoć MOO-a i japanske policije

Bjeloruska atletičarka zatražila pomoć MOO-a i japanske policije

 Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja zatražila je pomoć od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i japanske policije nakon što su je protiv njezine volje željeli ukrcati u zrakoplov za Bjelorusiju nakon pritužbi na nacionalne trenere na Olimpijskim igrama.

Premda je u ponedjeljak trebala nastupiti na 200 metara, Tsimanoskaja je protivno svojoj volji odvezena u tokijsku zrakoplovnu luku Haneda na let za Bjelorusiju. Međutim, 24-godišnja atletičarka je uspjela zatražiti pomoć japanske policije koja je spriječila njezin ulazak u zrakoplov.

- Neću se vratiti u Bjelorusiju, rekla je za Reuters.

- Mislim da sam sigurna, s policijom sam, dodala je.

Kazala je kako su treneri u nedjelju došli u njezinu sobu i rekli joj da se spremi za povratak kući, a potom je odvezli u zrakoplovnu luku.

Bjeloruski olimpijski odbor je u priopćenju objvio kako je  Tsimanoskaja povućena s OI na savjet liječnika zbog njezina "emocionalnog i psihološkog stanja."

Izvor iz Bjeloruske zaklade sportske solidarnosti, koja podržava sportaše koji su zatvoreni ili udaljeni zbog svojih političkih stavova, rekao je da je mlada atletičarka u ponedjeljak planirala zatražiti azil u Njemačkoj ili Austriji.

U videu koji je objavila Zaklada, Tsimanoskaja je zatražila od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se uključi u njezin slučaj. Glasnogovornik MOO-a poručio je kako je krovna sportska kuća vidjela medijske napise i da razmatra slučaj. Također, zatražili su i objašnjenje Olimpijskog odbora Bjelorusije.

Tsimanoskaja je u petak trčala u kvalifikacijama na 100 metara, a trebala je trčati i na 200 metara, te štafeti 4x400 metara u četvrtak. Međutim, uklonjena je iz ekipe, a ona tvrdi nakon što je društvenim mrežama govorila o nemaru bjeloruskih trenera.

Na Instagramu se požalila kako mora trčati u štafeti nakon što je za neke članice ekipe utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete za nastup na Olimpijskim igrama jer nisu prošle dovoljnu količinu doping testova.

- Neke naše djevojke nisu doletjele ovamo kako bi se natjecale u štafeti 4x400 m jer nisu imale dovoljno doping testova. Mene su uvrstili u štafetu bez moga znanja. Javno sam o tome govorila nakon čega mi je prišao glavni trener kazavši kako je "odozgo" stigla naredba da me ukloni iz ekipe."

Bjeloruska oporbena čelnica u izgnanstvu Sviatlana Tsihanouskaja također, je pozvala MOO da se uključi u ovaj slučaj.

- Ona ima pravo na međunarodnu zaštitu i na nastavak sudjelovanja na Olimpijskim igrama, napisala je Tsihanouskaja na Twitteru.

- Također je ključno istražiti i kršenja prava sportaša od strane bjeloruskog olimpijskog odbora.

Bjelorusijom čvrsto upravlja predsjednik Aleksandar Lukašenko koji je na vlasti od 1994. godine.

Prošle godine Lukašenko se suočio s masovnim uličnim prosvjedima zbog, kako su to nazvali njegovi protivnici, namještenih izbora.

Među prosvjednicima su bili i neki istaknuti bjeloruski sportaši, a dio ih je završio u zatvoru. Među kojima i košarkašica Jelenu Leučhanku, te desetobojac Andrej Kraučanko.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://sport.hrt.hr/vijesti-iz-tokija/bjelorusku-sprintericu-tvrdi-da-su-ju-zbog-javnih-kritika-htjeli-vratiti-kuci-2536467

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.