Tajvanski ministar obrane: Vojne tenzije s Kinom "najgore u 40 godina"

Tajvanski ministar obrane: Vojne tenzije s Kinom "najgore u 40 godina"

Vojne tenzije s Kinom najgore su u posljednjih četrdeset godina, izjavio je u srijedu tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng, nakon što su se u posljednje vrijeme zaredali kineski upadi u tajvanski zračni prostor, objavio je BBC.

Kuo-cheng je također upozorio da bi Kina mogla biti sposobna za invaziju Tajvana do 2025.

Prethodno je Kina poslala "rekordan broj" borbenih zrakoplova u tajvanski zračni prostor, četvrti dan zaredom.

Tajvan sebe smatra suverenom državom, dok Peking promatra Tajvan kao odmetnutu pokrajinu te nije otklonio mogućnost korištenja sile kako bi postigao svoj cilj.

Kina "sada ima kapacitet, ali neće lako započeti rat jer mora uzeti u obzir mnoge druge stvari", poručio je Chiu Kuo-Cheng u obraćanju parlamentarnom odboru koji razmatra dodatno izdvajanje za obranu kako bi Tajvan nabavio nove projektile i brodove.

Analitičari su upozorili da je Peking sve zabrinutiji da tajvanska vlada kreće prema formalnom proglašenju neovisnosti i želi odvratiti predsjednicu Tsai Ing-wen od poduzimanja koraka u tom smjeru.

Na Tajvan su se 1949. nakon poraza u građanskom ratu od komunista povukli pristaše nacionalističkog Kuomintanga. Tamo je nastavila postojati Republika Kina s pretenzijom na cijeli teritorij Kine pa je Republika Kina zauzimala kinesko mjesto u UN-u sve do 1971.

Države ne mogu imati formalne diplomatske odnose i s Narodnom Republikom Kinom i Republikom Kinom (Tajvanom) koju formalno priznaje samo nekolicina država.

Brojni zapadni saveznici Tajvana nedavno su izrazili zabrinutost zbog otvorenog kineskog pokazivanja vojne moći.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden kazao je kako je kineski vođa Xi Jinping pristao pridržavati se "Tajvanskog sporazuma", referirajući se na politiku Washingtona da priznaje Kinu, a ne Tajvan.

Ali Zakon o odnosima s Tajvanom jasno ukazuje da američka odluka o diplomatskim odnosima s Pekingom počiva na očekivanju da će pitanje budućnosti Tajvana biti riješeno mirnim putem, podsjeća Reuters.

Sporazum također omogućava Washingtonu da održava "čvrste neformalne" odnose s Tajvanom. SAD tako, sukladno Zakonu o odnosima s Tajvanom, prodaje oružje Tajvanu, a navodi se i da SAD mora pomoći Tajvanu da se obrani.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/tajvanski-ministar-obrane-vojne-tenzije-s-kinom-najgore-u-40-godina-3116793

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.