Kako je uhvaćen okrutni kralj kokaina

Kako je uhvaćen okrutni kralj kokaina

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji Antonio Usuga uhićen je u akciji koju su provele oružane snage. U akciji stoljeća stotine vojnika i policajaca, među kojima je jedan poginuo, hvatale su ga u džungli! Osim za trgovanje drogom optužen je i za ubojstva, mučenja te mnoge druge zločine. Kolumbija je za informacije o vođi klana del Golfo ponudila nagradu od 800.000 dolara, a SAD 5 milijuna dolara za pomoć u njegovu lociranju. 

Godinama se 50-godišnjem Dairu Antoniu Usugi, poznatijem kao Otoniel, pokušavalo stati na kraj.

- Otoniel je bio najstrašniji vođa trgovine narkoticima u cijelom svijetu. Ubojica policajaca, vojnika, lidera, vrbovatelj djece, poznat po ludilu i zlostavljanju djece. Nalog za uhićenje nije izdan samo zbog trgovine drogom nego i zbog vrbovanja te zlostavljanja maloljetnika, rekao je također predsjednik Kolumbije.

Okrutni kralj kokaina bio je poznat po tome što putuje na mazgi, nema mobitel, nego samo kurire, i navodno nikad ne spava u istom krevetu. Njegovo tajno sklonište u džungli ipak je pronađeno i sigurnosni lanac probijen.

- Znali smo da se kreće uz pomoć osam sigurnosnih timova koji su udaljeni tri kilometra jedan od drugoga. U suradnji s agencijama iz SAD-a radili smo uz pomoć satelita i analitičara tragova. Više od 50 stručnjaka za obavještajnu signalizaciju pokrivalo je to područje da bi precizno pokazali njegovo kretanje kako bismo ga izvukli iz skrovišta, izjavio je zapovjednik kolumbijske policije general Jorge Luis Vargas.

Otonielov narkoklan koji čini 1200 ljudi, mahom bivših članova terorističkih organizacija, ostao je obezglavljen. U panici su i drugi jer njegov je klan ključan za izvoz droge iz Kolumbije.

Predsjednik Kolumbije nakon spektakularne akcije poručio je i ostalim narkobosovima: predajte se ili ćemo doći po vas!

- Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, vođa klana del Golfo, uhvaćen je. To je najveći udarac trgovini drogom u našoj zemlji u ovom stoljeću. Možemo ga usporediti jedino sa smrću Pabla Escobara devedesetih godina prošlog stoljeća, komentirao je Ivan Duque, predsjednik Kolumbije.

IZVOR: HRT

POVEZNICA I VIDEO: https://vijesti.hrt.hr/svijet/uhicen-najtrazeniji-trgovac-drogom-u-kolumbiji-3271777

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.