Može li Rusija ucjenjivati EU s isporukom plina? "Ne treba to zanemariti"

Može li Rusija ucjenjivati EU s isporukom plina? "Ne treba to zanemariti"

Ukrajina i Rusija i dalje se međusobno optužuju za gomilanje vojnih snaga na granici razdvajanja. Proruske pokrajine na istoku, Ukrajine i na Krimu, svoje tenkovske snage pripremile su za napad koji bi mogao opet razbuktati rat na istoku Europe. Ipak, posljednjih 24 sata ukrajinski predstavnici poručuju kako je potrebno izravno razgovarati s Rusijom koja za početak ima jedan uvjet od kojeg ne odustaje. Putin ne želi širenje NATO-a na Ukrajinu.

- Zveckanje oružjem nikada nije dobar preduvjet za razgovore, ali može biti motiv. Tim više što nikome nije u interesu da tamo ozbiljno zarati, pogotovo ne Rusiji koja je u ovoj situaciji praktički ostvarila sve svoje strateške ciljeve na tom prostoru. Tako da je definitivno njima znatno manje u interesu da dođe do sukoba. NATO-u definitivno nije u interesu da dođe do nuklearne razmjene s Rusijom, Amerikancima također - komentirao je stručnjak za sigurnost, prof. dr. sc. Marinko Ogorec sa Sveučilišta Velika Gorica za Studio 4 HTV-a.

Može li Rusija zbog ukrajinskog pitanja ucjenjivati Europsku uniju s isporukom plina i ostalih energenata ove zime i treba li to zanemariti?

- Ne treba to zanemariti. Nažalost, pokazuje se da su energenti oružje kao i tenkovi. Energenti se mogu koristiti u političke svrhe i za ostvarivanje političkih ciljeva. To je Rusija u nekoliko navrata već i napravila. Za očekivati je da bi se to možda i moglo dogoditi. Iako to njima nije u interesu - odgovara Ogorec i zaključuje kako je Ukrajina u cijeloj priči najveći gubitnik. Napominje kako je postavljen i Sjeverni tok 2 koji ju je na neki način dodatno izolirao.

Ukrajinci, kaže Ogorec, nisu dobili previše ni od Europske unije niti od NATO-a.

- Oni su se našli u jednom poprilično neugodnom položaju. Našli su se u doslovno podijeljenoj zemlji, rekao je zaključivši da su problemi u Ukrajini su teški i jedino što im preostaje je nastavak pregovora. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/moze-li-rusija-ucjenjivati-eu-s-isporukom-plina-ne-treba-to-zanemariti-3678916

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.