Danas sastanak Bidena i Putina

Danas sastanak Bidena i Putina

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin održat će video sastanak. Dvojica čelnika razgovarat će o gomilanju ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i širenju NATO-a na istok. Dotaknut će se i niza drugih tema uključujući stratešku stabilnost, cyber i regionalna pitanja.

Predsjednik Joe Biden naglasit će zabrinutost SAD-a zbog vojnih aktivnosti Rusije na granici s Ukrajinom i potvrditi potporu SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je da Vladimir Putin planira iznijeti Joeu Bidenu prijedlog o sigurnosnim jamstvima kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a na istok i okončalo ono što Moskva naziva prijetnjom raspoređivanja oružja ruskim susjedima, uključujući Ukrajinu.

SAD, njegovi saveznici u NATO-u i Ukrajina optužuju Moskvu za gomilanje vojnika blizu ukrajinske granice, a Kijev kaže da strahuje od ruskog napada. Moskva odbacuje navode da planira invaziju na Ukrajinu i optužuje Kijev za jačanje vlastitih snaga za napad na teritorij koji drže proruski separatisti.

Biden je uoči sastanka razgovarao sa čelnicima Francuske, Njemačke, Italije i Britanije. Emmanuel Macron, Angela Merkel, Mario Draghi i Boris Johnson naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i najavili konzultacije u koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu. Pozvali su Rusiju da ublaži napetosti. Zaključili su da je jedino rješenje sukoba u Donbasu diplomacija, kroz provedbu Sporazuma iz Minska, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken razgovarao je u ponedjeljak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, potvrdivši "nepokolebljivu potporu" Washingtona suverenitetu Ukrajine koja je suočena s "ruskom agresijom", priopćio je State Department.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/danas-sastanak-bidena-i-putina-3824823

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.