Ukrajina traži dokaze o povlačenju ruske vojske, NATO poručuje - nema naznaka deeskalacije

Ukrajina traži dokaze o povlačenju ruske vojske, NATO poručuje - nema naznaka deeskalacije

Samo dan prije 16. veljače, datuma na koji je prema neimenovanim američkim izvorima trebao početi ruski napad na Ukrajinu, Rusija je objavila da povlači dio vojnika s ukrajinske granice. Moskva šalje poruku - propala je zapadna ratna propaganda, uništeni su bez ijednog ispaljenog metka. Ali, Ukrajina traži dokaze o povlačenju ruske vojske, a NATO poručuje - nema naznaka deeskalacije. 

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da je dio vojnika povučen s ukrajinske granice nakon što je njihovo gomilanje pojačalo strah od invazije. Vojne vježbe se nastavljaju, ali neke postrojbe vraćaju se u baze, prenosi ruska novinska agencija Interfax. Ukrajina je upozorila da treba vidjeti i dokaz o povlačenju. Tek tada će, kažu, vjerovati u deeskalaciju. Povlačenje ruskih vojnika potvrdio je na video konferenciji s ruskim i stranim novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

- Rusija će nastaviti izvoditi vježbe u cijeloj Ruskoj Federaciji. Proces je u tijeku, kao i u ostalim zemljama svijeta. Naše je pravo da izvodimo vježbe na teritoriju na kojem smatramo da je prikladno, i to nije tema za razgovor ni s kim. Uvijek smo govorili da se nakon završetka vježbi, trupe vraćaju u svoje baze. To nije ništa novo. To je uobičajeno. Što se tiče horor-priča da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu, obratite se autorima tih priča koji sjede preko oceana i poput mantre ponavljaju 'da će rat početi što prije moguće - rekao je.

Ruska novinska agencija Interfax pozvala se na ministarstvo koje je navelo da su, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih oblasti završile svoje vježbe i počele se vraćati u bazu. Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, osobito zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. veljače pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Ruska tržišta pozitivno reagirala 

Ruska tržišta pozitivno su reagirala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane. Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u svojim nastojanjima da izvuče sigurnosna jamstva od Zapada.

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Država i NATO-a da joj zajamče da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Washington i Bruxelles za sada to odbijaju. Njemački kancelar Olaf Sholz doputovao je u Moskvu kako bi razgovarao s Putinom i nastavio misiju sprečavanja rata. 

Sastanak Scholza i Putina

U sklopu diplomatskih napora za rješavanje ukrajinske krize, počeo je sastanak njemačkog kancelara Olafa Scholza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Održava se na distanci, za istim stolom kao i na sastanku s francuskim predsjednikom Macronom prošlog tjedna. Prije susreta s Putinom, Scholz je posjetio Grobnicu neznanog junaka u Moskvi, spomenik palim vojnicima u Drugom svjetskom ratu, te je položio vijenac. Sam Scholz je prije svog odlaska govorio o "vrlo, vrlo ozbiljnoj prijetnji miru u Europi".

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinsko-ruska-kriza-5458464

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.