Ministar Banožić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministar Banožić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjeluje na redovnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a koji se održava 16. i 17. veljače 2022. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Prvog dana sastanka ministri su razmijenili mišljenja o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe koja predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti. Istaknuto je kako je NATO obrambeni Savez čija je zadaća očuvanje mira i sigurnosti te da NATO ne predstavlja prijetnju Rusiji niti bilo kojoj drugoj državi, ali je isto tako iznesen jednoglasni stav svih članica da je NATO spreman obraniti sve saveznice od bilo kakve prijetnje. Također je istaknuto da će NATO nastaviti s provedbom takozvanog dvotračnog pristupa Rusiji. Ovaj pristup s jedne strane predstavlja diplomatske napore NATO-a u vraćanju Rusije za pregovarački stol kako bi se iznova uspostavio smisleni dijalog, dok se s druge strane provodi jačanje NATO-ovog postava odvraćanja i obrane s ciljem osiguranja sposobnosti Saveza u zaštiti svih saveznica.

Ministri su se također složili kako ne može biti pregovaranja po pitanju temeljnih euroatlantskih vrijednosti. Upravo su te vrijednosti poveznica koja predstavlja transatlantsku vezu između Europe i Sjeverne Amerike te koja predstavlja ključni segment novog NATO-ovog Strateškog koncepta. Ministri su stoga ovom prigodom iznijeli svoja razmišljanja o konceptu kako bi se isti usuglasio i dovršio te kako bi ga predsjednici vlada i država usvojili na NATO-ovom sastanku na vrhu u Madridu u lipnju ove godine. Koncept predstavlja najvažniji NATO-ov dokument pored Sjevernoatlantskog ugovora u kojemu će biti navedene zajedničke vrijednosti, zadaće i svrha Saveza. Osim toga, dokument će sadržavati zajedničku procjenu sigurnosnog okruženja i poticati adaptaciju Saveza u skladu sa promjenama u svijetu.

Sve nestabilnije sigurnosno okružje pokazalo je da države članice, ali i NATO u cjelini, moraju uložiti dodatne napore u području ulaganja u obranu, zbog čega su se ministri složili da je potrebno nastaviti izdvajati za obranu te opremanje i modernizaciju, a sukladno Zavjetu za obrambena izdvajanja usvojenom na NATO-ovom sastanku na vrhu u Walesu 2014. godine.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim naporima saveznica pri čemu je istaknuto kako će 2022. godina biti osma uzastopna godina povećanja izdvajanja od strane Kanade i europskih saveznica.

U tom kontekstu, ministar Banožić je izvijestio ostale saveznice da je Republika Hrvatska odlukom o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale i odlukom o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley postala jedna od devet NATO članica koja izdvaja više od dogovorenih 2% BDP-a za obranu te također od tog iznosa izdvaja više od minimalno dogovorenih 20% za modernizaciju i opremanje. Naposljetku, ministar Banožić je istaknuo da će Hrvatska nastaviti ispunjavati sve svoje obveze u NATO-u kao odgovorna članica koja doprinosi međunarodnoj sigurnosti. Osim toga, pozdravio je nedavni dolazak američkog nosača zrakoplova USS Harry S. Truman u Jadransko more kao još jedan od pokazatelja da NATO prepoznaje Hrvatsku kao predanu i pouzdanu saveznicu.

Ministar Banožić je naglasio da će Hrvatska nastaviti unaprjeđivati svoje sigurnosne kapacitete kako bi se osigurala maksimalna otpornost društva na sigurnosne ugroze, rizike i krizne situacije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.