Ukrajinska kriza: Ukrajinski separatisti optužili vladine snage za oružane napade

Ukrajinska kriza: Ukrajinski separatisti optužili vladine snage za oružane napade

Separatisti na istoku Ukrajine koje podupire Rusija optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata.

Ukrajinski separatisti poručili su da još pokušavaju utvrditi je li u tim napadima netko ozlijeđen ili ubijen. Nije odmah bilo jasno koliko su incidenti ozbiljni, a izostala je i trenutačna reakcija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, iako je u posljednjih nekoliko dana smanjila broj svojih promatrača.

Priopćenje o navodnom napadu ukrajinske vlade na separatiste objavio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike.

U priopćenju se navodi da su tijekom četiri odvojena napada koja su se dogodila u četvrtak ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i mitraljeze.

Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći se teškim naoružanjem koje bi prema sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno, naveli su separatisti u svom priopćenju.

Ukrajinska vojska odbacila je optužbe separatista rekavši da je zapravo bilo obratno i da su separatisti granatirali vladine trupe.

Rusija je ovog tjedna objavila da, nakon provođenja vojnih vježbi, povlači dio svoje vojske iz područja u blizini granice s Ukrajinom, no Ukrajina tvrdi da nema dokaza da je to uistinu učinila. SAD pak izražava sumnje da je Moskva zapravo povećala svoje snage za čak 7000 vojnika.

Američke obavještajne službe smatraju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, a kao primjer navode mogućnost objave snimke lažiranog napada. Rusija je i ova predviđanja također odbacila.


IZVOR: HRT

LINK: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinski-separatisti-optuzili-vladine-snage-za-oruzane-napade-5508226

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.