"Putin je rekao: Ako sada nešto napravite, razorit ćemo pola Ukrajine"

PUTIN

Situacija s Ukrajinom se zakuhava, ratni sukob sve je izvjesniiji, oružjem se zvecka "radi očuvanja mira" - Rusija će braniti dvije novopriznate odcijepljene pokrajine u Ukrajini. - Ovo je korak do mogućeg rata, ali još nije zapravo prijeđen onaj pravi Rubikon, rekao je politički analitičar Branimir Vidmarović jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer priznao dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zatim zapovjedio ruskoj vojsci da odmah onamo krene u "operaciju očuvanja mira".

Priznate su dvije regije, takozvana Donjecka i Luganska Narodna Republika, zajedno poznate kao Donbas.

Vidmarović je rekao kako je situacija jučer izgledala vrlo dramatično i da se, gledajući obraćanje Putina naciji, stjecao dojam da će objaviti rat, udar na Washington, uništenje cijelog planeta... Umjesto toga, dodao je Vidmarović, dogodila se odluka koja je gruba, neinventivna i krši međunarodno pravo, ali koja je očito napravljena s ciljem da se zaustavi mogući konflikt.

Rekao je da bi, da su se ispunili mirovni sporazumi iz Minska, teritorij bio de facto pod ruskom kontrolom.

- Na ovaj način (ukrajinski predsjednik) Zelenski se zapravo riješio lošeg aktiva, koliko god to cinično zvučalo. Minske sporazume Ukrajina nije htjela izvršavati, Rusija je na tome inzistirala cijelo vrijeme i sada je Rusija ta koja je ubila i sahranila na vijeke vjekova Minske sporazume, nema povratka, rekao je Vidmarović.

Dodao je da sada imamo situaciju u kojoj je Ukrajina ponovno žrtva, može računati na novčanu pomoć i ne mora se baviti reintegracijom Donbasa.

- Ovo nije invazija, nego meka invazija. Ovo nije onaj scenarij koji se očekivao, "sad ćemo pregaziti Ukrajinu". Ovo je sada mirotvorna misija, koliko god nama to izgledalo smiješno. Zaustavlja se konflikt na Donbasu, rekao je Vidmarović.

- Ovo je korak do mogućeg rata, ali još nije zapravo prijeđen onaj pravi Rubikon, dodao je analitičar. 

Vidmarović je rekao i da Putin nastoji očuvati mogućnost velikog konflikta.

- Sjeo je u Donbas, uzeo ga, de facto, odnosno priznao i rekao: "Evo, tu smo, probajte sada nešto napraviti. Ako sada nešto napravite, razorit ćemo pola Ukrajine, a možda i šire", izjavio je.

Vidmarović je također rekao da je čuo "zanimljive verzije" o tome da su se njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron dogovorili s Putinom o svojevrsnoj podjeli Ukrajine, iako mu to, kako je istaknuo, baš ne zvuči uvjerljivo.

Izrazio je i uvjerenje da će takozvane republike koje je priznao Putin provesti referendum i tražiti da uđu u sastav Ruske Federacije.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/putin-je-rekao-ako-sada-nesto-napravite-razorit-cemo-pola-ukrajine-5623019

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.