Kako je Putin proglasio rat: "Želimo denacizirati Ukrajinu"

PUTIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u izvanrednom televizijskom obraćanju objavio da je naredio provođenje "specijalne vojne operacije" u ukrajinskoj regiji Donbas, koju su iz Ukrajine nazvali invazijom. Do objave je došlo nakon što su lideri tamošnjih separatističkih proruskih samoproglašenih republika pozvali Moskvu na vojnu pomoć.

- Okolnosti od nas zahtijevaju čvrste i trenutačne akcije. Donbaske Narodne Republike zatražile su pomoć od Rusije. Prema članku 51. stavku 7. Povelje Ujedinjenih naroda, uz suglasnost Vijeća Federacije Rusije i u skladu s ratificiranim sporazumom od 22. veljače ove godine o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći s Donjeckom Narodnom Republikom i Luganskom Narodnom Republike, odlučio sam provesti specijalnu vojnu operaciju. Njezin cilj je zaštita ljudi koji tijekom osam godina trpe zlostavljanje i genocid od strane režima u Kijevu. Zbog toga ćemo se zalagati za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine i privesti pravdi one koji su počinili više krvavih zločina nad civilima, uključujući i ruske građane, poručio je Putin.

- Ne planiramo okupirati ukrajinski teritorij, rekao je između ostalog.

Ruski se predsjednik zatim obratio ukrajinskom vojnicima na istoku Ukrajine.

- Pozivamo vas da odmah položite oružje i idete kući. Objasnit ću: svi vojnici ukrajinske vojske koji se pridržavaju ovog zahtjeva mogu slobodno napustiti područje vojnih akcija i vratiti se svojim obiteljima - poručio im je.

Vladimir Putin zaprijetio je svima koji će se miješati u ovaj sukob.

Tko god bi nas pokušao zaustaviti i dodatno stvarati prijetnje našoj zemlji, našem narodu, trebao bi znati da će odgovor Rusije biti trenutačan i dovesti vas do takvih posljedica s kakvima se nikada niste suočili u svojoj povijesti. Spremni smo na svaki ishod, rekao je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/putin-rusija-ukrajina-5669397

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.