Rusija sprema poslati izaslanstvo u Minsk na pregovore

MINSK

Rusija je spremna poslati izaslanstvo na ministarskoj razini u bjeloruski glavni grad Minsk na pregovore s Ukrajinom, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dan nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu. 

Dmitrij Peskov je za ruske agencije rekao da je Rusija spremna poslati izaslanstvo koje će uključivati dužnosnike ministarstva vanjskih poslova i obrane, nakon što je Ukrajina izrazila spremnost na razgovore o tome da se proglasi neutralnom zemljom.

Peskov je naglasio da je demilitarizacija Ukrajine mora biti ključni element pregovora. 

Vladimir Putin spreman je poslati u Minsk rusko izaslanstvo na razini ministarstava obrane i vanjskih poslova i ureda predsjednika da pregovara s ukrajinskim izaslanstvom, izjavio je Peskov. 

Kremlj je sustavno odbijao pregovore s Ukrajinom unatoč opetovanim zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prije pokretanja invazije u četvrtak. Nekoliko sati prije početka ruske invazije Zelenski je rekao da je uzalud pokušavao stupiti u kontakt s Putinom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je cilj ruske invazije na Ukrajinu "osloboditi" Ukrajince od "opresije", dajući time do znanja da Moskva želi svrgnuti vlast u Kijevu. Lavrov je dodao kako je Rusija spremna na pregovore ako Ukrajina "položi oružje". 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-sprema-poslati-izaslanstvo-u-minsk-na-pregovore-5701385

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.