NATO raspravlja o raspoređivanju dodatnih snaga na istočnim granicama

NATO raspravlja o raspoređivanju dodatnih snaga na istočnim granicama

Iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu vodi se videokonferencija čelnika država i vlada 30 članica na kojoj se očekuje potvrda slanja dodatnih snaga na istočne granice Saveza. Na summitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović

- Rusija je namjerno pokrenula dugo planiranu operaciju. Osuđujemo njihovu agresiju na najčvršći mogući način i pozivamo ih da odmah prekinu s vojnom ofenzivom. Stojimo uz hrabri narod Ukrajine, podupiremo njihovu teritorijalnu cjelovitost i suverenitet, kao i pravo na samoodređenje, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg otvarajući sastanak.  

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je "onima koji bi mogli biti u iskušenju intervenirati" u ime Ukrajine da će "odgovor Rusije biti trenutan i da će dovesti do posljedica kakve takvi nisu doživjeli u svojoj povijesti". Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će NATO braniti svaki centimetar teritorija svake članice Saveza.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da su velike države poput Rusije "potencijalni monstrumi" koje treba shvaćati ozbiljno, kao i njihovu mogućnost da nanesu štetu drugima. Ponovio je kako Ukrajina ne treba ući u NATO, istaknuvši da taj vojni savez "mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima".

Što se tiče raspoređivanja hrvatskih vojnika u zemljama NATO-a, rekao je kako je optimalno da budu smješteni u Mađarskoj te da smatra kako nije "ni blizu moguće" širenje sukoba na članice NATO-a.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/nato-raspravlja-o-rasporedu-dodatnih-snaga-na-istocnim-granicama-5701370

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.