Rusija blokirala rezoluciju VS-a, Biden uveo sankcije Putinu i Lavrovu

SLAVICA

I Bijela kuća uvodi sankcije Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu. Američki predsjednik Joe Biden odluku je donio nakon razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. A sjednicu, treći put u ovome tjednu održalo je i Vijeće sigurnosti. SAD predvodi diplomatsku ofenzivu kojom žele da članice Vijeća jasno osude invaziju i zatraže povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine. Međutim, Rusija je uložila veto. 

Rusija je iskoristila pravo veta kako bi blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje njezina invazija na Ukrajinu. Za rezoluciju je glasovalo je 11 članica, a tri su članice bile protiv. Suzdržani su bili Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati, javlja CNN.  Dokument bi trebao ići pred Opću skupštinu UN-a gdje velike sile nemaju pravo veta i očekuje se da dokument bude izglasan. 

Dokument oštro osuđuje agresiju, traži da Rusija prizna suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine i povuče svoje snage iz te zemlje, javila je ranije Branka Slavica.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, razgovarali su 40 minuta, a Zelenski je objavio da je zahvalan na podršci SAD-a. Teme su bile antiratna koalicija, snaženje sankcija i konkretna vojna pomoć. Iz Kongresa stižu signali Bijeloj kući i demokrata i republikanaca koji su spremni podržati snažnije sankcije Rusiji, koje su izbjegle Putina i nisu kaznile energetsku industriju Rusije.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zasjeda-vijece-sigurnosti-biden-uveo-sankcije-putinu-i-lavrovu-5709521

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.