Velika suglasnost članica EU-a oko isključivanja Rusije iz SWIFT-a

Velika suglasnost članica EU-a oko isključivanja Rusije iz SWIFT-a

I dok je svijet i dalje u šoku i nevjerici zbog Putinove invazije na Ukrajinu, sankcije i osude pljušte na sve strane. Europa je Rusiji nametnula sankcije, još jučer je zamrznuta bankovna imovina Putina i Lavrova. Koji su idući potezi Bruxellesa i kako se NATO i EU nose sa brojnim dezinformacijama javili su za Dnevnik HTV-a Jasna Paro i Tihomir Vinković

- Iz NATO-a su poručili kako se radi o agresiji i sve što su govorili bilo je točno. Govorili su da Rusija jača ofenzivne snage na granici prema Ukrajini. Međutim iz Rusije su govorili kako je to njihovo pravo, dok su gomilanje svojih snaga u Bjelorusiji govorili da je vremenski ograničeno. Rekli su da 'nacistička vlast u Kijevu pod patronatom NATO-a' želi napasti pobunjene regije. Zatim su krenuli u invaziju, javio je iz Bruxellesa Tihomir Vinković

Naglasio je kako EU već godinama upozorava na dezinformacije koje stižu iz Moskve. Smatra da su najopasnije, jer su dugotrajne i ciljane. Još od 2015., od aneksije Krima, u EU-u je uspostavljen odjel koji se bavi dezinformacijama. Oni ih javno objavljuju i one imaju odjeka kod zapadnih medija, kaže Vinković. Dodaje kako hrvatski građani mogu sami procijeniti koliki one odjek imaju u hrvatskim medijima. 

- Sutra bi se na izvanrednom vijeću trebali sastati ministri unutarnjih poslova kako bi razgovarali o humanitarnim problemima koja proizlaze iz rata u Ukrajini. Prema procjenama europskih agencija pred granicama EU-a bi se vrlo brzo moglo naći do 5 milijuna ukrajinskih građana. Ako bi rat u Ukrajini potrajao ili bi Kijev bio okupiran, taj bi se broj mogao i utrostručiti, javila je Jasna Paro.

Najavila je da će se sutra ministri razgovarati o konkretnim planovima o prihvatu izbjaglica i pomoći državama koje su na granici s Ukrajinom. Druga je tema - upravljanje granicama koja je u nadležnosti država članica. Međutim, kad su veliki brojevi u pitanju - potrebno je puno više solidarnosti.

Velika suglasnost oko isključivanja Rusije iz SWIFT-a

Razgovarat će se i o viznom režimu prema Ukrajini te sanitarnim pitanjima - organizaciji ciijepnih i testnih punktova na COVID. Također, razgovarat će se o velikim hibridnim prijetnjama koje dolaze s istoka.

Paro je dodala i kako se priprema treći paket sankcija prema Rusiji te naglasila kako postoji velika suglasnost oko isključivanja te zemlje i SWIFT-a. Danas su i Italija i Mađarska, zemlje koje su se tome protivile - rekle da su na to spremne. Francuzi kažu da su blizu tome, slične vijesti dolaze i iz Berlina.

Danas su građani Bruxellesa spontano donosili cvijeće ispred ukrajinske ambasade a nešto više od tisuću njih prosvjedovalo je pred ruskim veleposlanstvom, zaključila je javljanje Jasna Paro. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/kako-se-nato-nosi-s-dezinformacijama-i-koji-su-buduci-potezi-bruxellesa-5726014

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.