Rat u Ukrajini: Pregovori završili; Zelenski potpisao zahtjev za hitno primanje u EU

ZELENSKY

Pregovori ukrajinskog i ruskog izaslanstva u bjeloruskom gradu Gomelju završeni su kasno poslijepodne. Ukrajina traži trenutačni prekid vatre i povlačenje postrojba sa svog teritorija. I dok cijeli svijet čeka hoće li biti ikakvih pomaka, diljem Ukrajine već peti dan traju ratne operacije ruskih postrojba koje pokušavaju osvojiti najveće ukrajinske gradove. Žestoke borbe vode se za glavni grad Kijev te Harkiv, drugi grad po veličini u Ukrajini. Posebno je dramatično u obalnom gradu Marijupolju.

Ključni događaji:

➡️ Pregovori o prekidu vatre na bjeloruskoj granici između ruskih i ukrajinskih dužnosnika završili su u ponedjeljak poslijepodne.

➡️ Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da traži priznanje Krima kao ruskog teritorija, "denacifikaciju" ukrajinske vlade i "neutralan status" Ukrajine da bi okončao invaziju na Ukrajinu

➡️ Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je nuklearne snage podignulo u borbenu pripravnost, unatoč mirovnim pregovorima koji traju između ruske i ukrajinske strane na bjeloruskoj granici.

➡️ Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, priopćila je ukrajinska vojska. 

➡️ Deseci ljudi ubijeni su u raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkiv u ponedjeljak ujutro.

➡️ Ruska vojska u ponedjeljak je objavila da civili mogu "slobodno" napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih koriste kao "živi štit".


➡️ Ruska vojska zauzela je dva manja grada na jugoistoku Ukrajine u ponedjeljak, ali naišla je na žestok otpor drugdje.

➡️ Gradske vlasti u Kijevu pozvale su građane da ne izlaze iz svojih domova, osim u slučaju prijeke potrebe.

➡️ NATO-ovi saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovskim naoružanjem, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

➡️ Pola milijuna izbjeglica stiglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje od početka ruske agresije na tu zemlju u četvrtak, a poginulo je više od sto civila, objavile su u ponedjeljak agencije UN-a.

➡️ Europska središnja banka (ESB) ocijenila je da banka Sberbank Europe AG i njezina dva društva kćeri unutar bankovne unije, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili je vjerojatno da će propasti zbog pogoršanja njihova likvidnosnog položaja.

➡️ Rusija je u ponedjeljak objavila da je odlučila ograničiti letenje zrakoplovnim kompanijama 36 zemalja zbog toga što su mnoge države zatvorile zračni prostor za ruske zrakoplove nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Zelenski potpisao formalni zahtjev za primanje u EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je službeni zahtjev za primanje Ukrajine u EU. Od Europske unije zatražio je da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je prije da je za primanje Ukrajine u Europsku uniju potrebna suglasnost svih država članica, a neke od njih o tome imaju različita stajališta.

Michel je obećao da će redovito pozivati ukrajinskog predsjednika na sastanke na vrhu Europske unije.

IZVOR: HRT

OPŠIRNIJE: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-teske-borbe-u-predgradima-kijeva-za-danas-najavljeni-pregovori-moskve-i-kijeva-5759765

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.