Može li nezadovoljstvo oligarha biti prijetnja Putinu?

PUTIN

Ruskim napadom na Ukrajinu golemu štetu pretrpjet će rusko gospodarstvo, a sankcije i međunarodna izolacija posebno će pogoditi najbogatije ljude Rusije, čuvene oligarhe koji su se obogatili u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji 90-ih godina prošlog stoljeća, dok su neki stasali i u eri Vladimira Putina. Osim što bi mogli ostati bez luksuznih nekretnina i imovine u inozemstvu, upitni su i njihovi luksuzni provodi po popularnim europskim i svjetskim odredištima. Postavlja se pitanje - može li njihovo nezadovoljstvo biti prijetnja Vladimiru Putinu. 

London je već odavno postao omiljeno odredište superbogate ruske elite. Ruski oligarsi kupovali su luksuzne nekretnine u najskupljim dijelovima Londona ne pitajući za cijenu.

- London je za rusku elitu zaista najvažniji grad na svijetu nakon Moskve – kaže britanski novinar Edward Lukas.

London preferira i Roman Abramovič, težak 18 milijardi dolara. Iako ne živi u Rusiji, Putin mu je povjerio upravljanje Čukotskim autonomnim okrugom. Vlasnik je britanskog nogometnog kluba Chelsea, a bliskost s Putinom u Velikoj Britaniji mogao bi skupo platiti, kao uostalom i drugi Rusi koji su investirali na Otoku.

- Ciljamo na ključne oligarhe, imamo njihov popis, ali trebat će vremena da sankcije daju rezultate i oslabe rusko gospodarstvo – smatra Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova.

Bez imovine u inozemstvu mogao bi ostati i Oleg Deripaska, važan igrač za rusko gospodarstvo i svojevremeno najbogatiji Rus, vlasnik ili suvlasnik važnih ruskih kompanija. Kad je Putin postao predsjednik, Deripaska je imao samo 32 godine i imovina mu je samo rasla, preuzimao je državne tvornice.

Napadom na Ukrajinu Putin je morao biti svjestan ekonomskih posljedica za ruske poslovne ljude, ali pokušao ih je uvjeriti da nije imao izbora.

- Stvorili su takve sigurnosne rizike da je bilo nemoguće odgovoriti drugim sredstvima – rekao je ruski predsjednik Putin.

- Svjesni smo da će nove sankcije biti puno strože od svih dosadašnjih i utjecati na mnoge sektore: opskrbni, transportni i logistički lanci mogu biti poremećeni – ističe Aleksandar Šokin, šef lobističke skupine oligarha.

Oligarsi su Putina i doveli na vlast, a one koji su htjeli upravljati zemljom, poput Berezovskog i Gusinskog, ekspresno je otjerao; one koji su se pokušali baviti politikom, poput Hodorkovskog, strpao u zatvor.

- Oni su maltene vezani pupčanom vrpcom uz Vladimira Putina, nova generacija oligarha zapravo stasala je pod njegovim šinjelom i jednostavno duguje mu lojalnost i uspjeh u životu. Čak i oni koji imaju dilemu da li mu otkazati poslušnost ili mu i dalje biti lojalan, nikad ne mogu znati što će im se dogoditi u smislu sigurnosti, odnosno postoji bojazan za vlastiti život – objašnjava Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Smatra da prava opasnost ruskom predsjedniku ne prijeti od bogate elite, već od srednje ruske klase, Rusa koji su pod Putinom počeli živjeti bolje, putovati svijetom, a sada će se opet suočiti s izolacijom, padom životnog standarda, a možda i s nestašicom osnovnih živežnih namirnica.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/moze-li-nezadovoljstvo-oligarha-biti-prijetnja-putinu-5773053

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.