Biden o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Putinu i inflaciji

BIDEN

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsjednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu te najavio ekonomske mjere za borbu protiv inflacije.

Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da nije bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao "!diktatorom" kazavši da nije očekivao odgovor Zapada.

- Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomaciji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće, reći će Biden.

- Putin je pogriješio. Bili smo spremni.

- Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta jer su u borbi protiv autokracije demokracije na spoju, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Država ruskim zrakoplovima, kao što su to učinile i Europska unija i Kanada.

- Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirajući Rusiju i dodajući dodatni pritisak na njihovo gospodarstvo, rekao je Biden, zaprijetivši i ruskim oligarsima da će im oduzeti "jahte, luksuzne stanove i avione".

Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju i na rastuću inflaciju, Biden je izjavio da želi borbu porasta troškova života za Amerikance učiniti prioritetom.

- Moj najveći prioritet je staviti cijene pod kontrolu, rekao je, dodajući da će njegov plan smanjiti troškove i smanjiti deficit. Da bi to učinio, Biden posebno planira proizvoditi više proizvoda "u Americi" umjesto da bude "na milosti stranih lanaca opskrbe".

- Imamo izbor. Jedan od načina borbe protiv inflacije je smanjenje plaća i siromašnije Amerikance. Mislim da imam bolju ideju za borbu protiv inflacije: smanjite svoje troškove, a ne plaće. Napravite više automobila i poluvodiča u Americi. Više infrastrukture i inovacija u Americi.

- Više poslova na kojima možete dobro zaraditi u Americi umjesto da se oslanjate na strane lance opskrbe, napravimo to u Americi, kazao je Biden.

Dotakao se i porasta kriminala u SAD-u te istaknuo kako država treba pružati financijsku potporu američkoj policiji.

- Moramo se složiti da ne treba prestati financirati policiju, rekao je američki predsjednik dodajući da financiranje snaga reda treba poslužiti da se održi "njihovo brojčano stanje i obuka koji su potrebni SAD-u kako bi zaštitile svoje zajednice i granice".

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/biden-o-ruskoj-invaziji-na-ukrajinu-putinu-i-inflaciji-5808492

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.