Papa Franjo pozvao na prekid rata u Ukrajini - „Draga braćo i sestre, u Ukrajini teku rijeke krvi i suza"

Papa Franjo pozvao na prekid rata u Ukrajini - „Draga braćo i sestre, u Ukrajini teku rijeke krvi i suza"

"Broj žrtava sve je veći, kao i broj izbjeglica, osobito majki i djece. U toj mučeničkoj zemlji dramatično raste iz sata u sat potreba za humanitarnom pomoći", rekao je Papa Franjo nakon molitve Angelusa u nedjelju, 6. ožujka te pozvao na prekid sukoba u Ukrajini i solidarnost s izbjeglicama koje bježe od rata. (Autor D.D. / Foto: Vatican Media, Igor Jakšić)

Papa Franjo pozvao je nakon molitve Angelusa u nedjelju, 6. ožujka na prekid sukoba u Ukrajini i solidarnost s izbjeglicama koje bježe od rata. „Draga braćo i sestre, u Ukrajini teku rijeke krvi i suza. Ne radi se samo o vojnoj operaciji već o ratu koji sije smrt, razaranje i bijedu, siromaštvo. Broj žrtava sve je veći, kao i broj izbjeglica, osobito majki i djece. U toj mučeničkoj zemlji dramatično raste iz sata u sat potreba za humanitarnom pomoći.

Upućujem svoj usrdni apel da se stvarno osiguraju humanitarni koridori i da se olakša dostavu pomoći opkoljenim područjima, kako bi se braći i sestrama koji su pod bombama i u strahu dostavilo pomoć prijeko potrebnu za preživljavanje. Zahvaljujem svima onima koji prihvaćaju izbjeglice, a osobito molim da prestanu ratni napadi, razaranja i počnu pregovori u pravom smislu riječi te da se ponovno poštuje međunarodno pravo.

Želim se zahvaliti također novinarkama i novinarima koji stavljaju na kocku svoj život kako bi nas izvješćivali o događajima. Hvala, braćo i sestre za tu vašu službu! Ta služba nam omogućava da izbliza pratimo tu dramu i omogućava nam da osjetimo okrutnost rata. Hvala, braćo i sestre!“, rekao je Papa te pozvao vjernike da se zajedno s njim pomole za Ukrajinu Majci Božjoj, Kraljici Ukrajine.

Nakon izmoljene Zdravomarije Papa je naglasio kako je „Sveta Stolica spremna sve učiniti i staviti se u službu mira“. Rekao je također kako su ovih dana u Ukrajinu otišla dvojica kardinala, Michael Czerny i Konrad Krajewski, kako bi tamo pomagali i kako bi odnijeli humanitarnu pomoć onima kojima je najpotrebnija. „Prisutnost dvojice kardinala prisutnost je ne samo Pape, nego čitavog kršćanskog puka koji se želi približiti i reći: ‘Rat je ludost! Zaustavite se, molim vas! Gledajte tu okrutnost!'”, istaknuo je Papa, prenosi IKA.

Na općoj audijenciji, u dan kada započinje korizma, Papa je upravio molitvu za Ukrajinu: snažno molimo Gospodina dar mira. Pozdravljajući poljske hodočasnike, podsjetio je da je taj narod prvi pružio potporu Ukrajini, otvarajući Ukrajincima koji bježe od rata svoje granice, srca i kućna vrata

Molitva je plodna brazda u koju valja sijati duh mira čak i usred ratnih užasa. Papine su riječi nakon kateheze na općoj audijenciji upućene ukrajinskom narodu, ali i onima koji pomažu izbjeglicama. Papa se posebno obratio Poljacima, kazavši kako su oni prvi pružili pomoć Ukrajini, otvarajući svoje granice, svoja srca i vrata svoga doma Ukrajincima koji bježe od rata. Velikodušno im pružate sve što im je potrebno kako bi živjeli dostojno, unatoč ovom dramatičnom trenutku. Duboko sam vam zahvalan i od srca vas blagoslivljam – dodao je Papa.

Potom je napomenuo kako je njegov pozdrav na poljskom jeziku pročitao franjevac Ukrajinac. Njegovi se roditelji u ovom trenutku nalaze u jednom mjestu u blizini Kijiva, u podzemnim skloništima kako bi se obranili od bombi. Ali, taj je franjevac ovdje s nama – istaknuo je Papa te dodao – Prateći njega, pratimo čitav narod koji trpi zbog bombardiranja, njegove stare roditelje, i brojne starije osobe koje su u skloništima pod zemljom kako bi se zaštitili. Nosimo u svojem srcu sjećanje na taj narod – potaknuo je papa Franjo.

Molimo za mir u cijelom svijetu

Korizma i mir, riječi su koje su pratile Papine pozdrave nakon kateheze. Naša molitva i post bit će molitva za mir u Ukrajini – rekao je Papa pozdravljajući vjernike francuskoga govornog područja, te podsjetio da mir u svijetu uvijek polazi od našega osobnog obraćenja, u nasljedovanju Krista. Svima želim da nas korizmeni hod koji danas započinjemo molitvom i postom za mir u Ukrajini – dodao je pozdravljajući hodočasnike engleskoga govornog područja – do radosti Uskrsa dovede srca pročišćenoga i obnovljenoga milošću Duha Svetoga. Započinjemo ovu korizmu u duhu pokore i molitve kako bismo izmolili Božje milosrđe nad sve nas i mir za cijeli svijet – rekao je pak Papa pozdravljajući vjernike njemačkoga jezika, dok je portugalske vjernike potaknuo da od Gospodina snažno mole dar mira.

Narod u bijegu

Više od 450.000 ljudi je – prema izvorima poljskih vlasti – do sada ušlo u Poljsku iz Ukrajine. Druge zemlje koje su se posebno zauzele u pomoći ukrajinskom narodu u ovim dramatičnim danima jesu Rumunjska, Moldavija, Slovačka i Mađarska. Caritasi tih zemalja u prvom su redu u organizaciji prihvata. Dolaze uglavnom žene, djeca i starije osobe. U Poljskoj su biskupijski Caritasi stavili na raspolaganje 2500 kreveta i aktivirali volontere za pružanje pomoći obiteljima primljenima u centrima koje su koje su pripremile javne vlasti. Katolička Crkva i Pravoslavna Crkva u Rumunjskoj pritekle su u pomoć izbjeglicama od prvoga dana rata. Za smještaj izbjeglica u Republici Moldaviji Caritas je otvorio tri centra s 500 kreveta. I Slovačka je primila tisuće izbjeglica. U Slovačku uglavnom dolaze žene i djeca – izvijestilo je slovačko Ministarstvo unutarnjih poslova – jer muškarci od 18 do 60 godina podliježu općoj mobilizaciji, te su obvezni ostati u Ukrajini kako bi se borili. Mađarska vlada je pak najavila da će primiti sve izbjeglice koji dolaze iz Ukrajine.

Opća audijencija - poziv na dijalog

Dijalog među generacijama neophodan je; tako svačiji život postaje bogatiji u čovještvu, istaknuo je papa Franjo na općoj audijenciji 2. ožujka, nastavljajući katehezu posvećenu starosti. Usredotočivši se na dugovječnost kao znak i priliku, Sveti je Otac pozvao na kvalitetno vrijeme provedeno sa starijima i s djecom, koji daju obnovljeni pogled na život u ubrzanome svijetu.

Biblijski izvještaj o rodoslovljima zapanjuje zbog goleme dugovječnosti – drevni očevi dugo žive nakon što su postali roditelji, očevi i sinovi žive zajedno stoljećima. Takav protok vremena, govoreći o stoljećima, ispričan u ritualnome stilu, daje duboko simboličko značenje odnosu između dugovječnosti i rodoslovlja, primijetio je papa Franjo na katehezi na općoj audijenciji.

Kao da je prijenos ljudskog života, tako novog u stvorenome svemiru, zahtijevao polaganu i dugotrajnu inicijaciju. Novi život – ljudski život – uronjen u napetost između svog nastanka „na sliku i priliku“ Božju i krhkosti njegove smrtnosti predstavlja novost koju treba otkriti, dodao je Papa. To zahtijeva dugo razdoblje inicijacije u kojem je međusobna potpora među generacijama neophodna za dešifriranje iskustva i suočavanje sa zagonetkama života. Tijekom tog dugog vremena, duhovna kvaliteta čovjeka također se polako njeguje.

Ubrzanost čini svako iskustvo površnijim

U određenom smislu, kazao je Papa, svaka prolazna epoha u ljudskoj povijesti iznova izaziva taj osjećaj: kao da smo mirno morali započeti ispočetka sa svojim pitanjima o smislu života, kada se scenarij ljudskog stanja pojavi prepun novih iskustava i dosad nepostavljenih pitanja. Svakako akumulacija kulturnog pamćenja povećava poznatost koja pomaže u suočavanju s novim situacijama. Vrijeme prijenosa se smanjuje, ali vrijeme asimilacije uvijek zahtijeva strpljenje, naglasio je Sveti Otac. Ubrzanost, koja sada opsjeda svaku fazu našeg života, čini svako iskustvo površnijim te, kako je rekao Papa, manje „hranjivim“. Mladi su nesvjesne žrtve ovog raskola između sata, koje treba požurivati i životnog vremena, koji zahtijeva više strpljenja.

Bez dijaloga, svaka generacija ostaje izolirana

Starost naravno, zahtijeva sporije ritmove, napomenuo je papa Franjo – ali to nije vrijeme puke inercije. Mjera tih ritmova zapravo otvara svima prostore smisla života koji je nepoznat opsjednutosti brzinom. Gubitak kontakta sa sporim ritmovima starosti zatvara ove prostore za sve, upozorio je Papa, prisjećajući se kako je upravo u tom kontekstu htio uspostaviti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Savez između dviju krajnosti životnih generacija – djece i starijih – pomaže i drugim dobima – mladima i odraslima – da se povežu, kako bi svačiji život bio bogatiji u čovještvu. Neophodan nam je dijalog među generacijama, naglasio je Papa. Ako nema dijaloga, svaka generacija ostaje izolirana i ne može prenijeti poruku, dodao je.

Grad suživota

Sveti Otac pozvao je na razmišljanje o gradu u kojem je suživot između različitih dobnih skupina sastavni dio cjelokupnog plana stanovništva, gdje se stvaranje odnosa punih ljubavi između starijih i mladih pretače na cjelokupan stil odnosa. Preklapanje generacija postalo bi izvor snage za istinski vidljivo i življeno čovještvo. Suvremeni pak grad ima tendenciju biti neprijateljski raspoložen prema starijima – a nije slučajno da je takav i prema djeci, dodao je Papa. Ovo društvo ima taj duh odbacivanja: odbacuje mnogu neželjenu djecu i starije. Izgubljen je cjeloviti pogled – svatko se drži svog komada, lebdi nad tokovima tržišnog grada, za koji su spori ritmovi gubici, a brzina novac. Međutim, pretjerana brzina ne čini život intenzivnijim, istaknuo je, već ga razara. 

Znamo li „potrošiti“ vrijeme?

Međutim, treba biti mudar za ulaganje, ili kako Papa naziva „potrošenje“ vremena. Osvrnuo se na kvalitetno vrijeme provedeno s djecom ili pak starijima, koje jača ljudsku obitelj. Potrebno je provesti vrijeme koje nije „isplativo“, s djecom i starijima, jer nam oni daju još jednu mogućnost da vidimo život.

Pandemija, u kojoj smo još uvijek prisiljeni živjeti, nametnula je, nažalost na vrlo bolan način, zaustavljanje tupog kulta brzine, nastavio je Papa. U tom su razdoblju ključni bili bake i djedovi koji su djelovali kao prepreka emocionalnoj „dehidraciji“ mališana. Vidljivi savez generacija, rekao je Papa, koje usklađuje korak i ritmove, daje nam nadu da ne živimo uzaludno. Uz to, postavio je i pitanje za promišljanje – jesmo li mi spremni, znamo li „potrošiti“ vrijeme?

Prekrasna simfonija dijaloga među generacijama

Danas je sve dulja dugovječnost ljudskog života, što nudi priliku za povećati savez među svim životnim dobima, kao i sa smislom života u cijelosti. Smisao života, podsjetio je Papa, nije samo u odrasloj dobi – ono je sve – od rođenja do smrti. Trebali bismo moći razgovarati sa svima i razvijati duboke odnose sa svima, tako će vaša zrelost biti bogatija, kazao je Papa. Neka nam Duh podari pamet i snagu za ovu vrlo potrebnu reformu – arogancija vremena na satu mora se pretvoriti u ljepotu životnih ritmova, zaključio je papa Franjo, te dodao molbu da nam Bog pomogne pronaći pravu glazbu za usklađivanje različitih uzrasta, te da tako nastane prekrasna simfonija dijaloga.

 POMOĆ PAPE FRANJE ZA UKRAJINSKE IZBJEGLICE

Papa Franjo je preko Apostolske milostinjarnice poslao sanitetski materijal u baziliku svete Sofije u Rimu, uporišnu točku ukrajinske zajednice u gradu; otuda već danima polaze kamioni puni hrane i svakodnevnih životnih potrepština, namijenjeni ljudima koji žive u dramatičnim posljedicama rata

Već danima u naše domove stižu slike smrti i razaranja, koje ranjavaju i potiču potištenost. Međutim, tu su i slike automobila punih humanitarne pomoći koji strpljivo čekaju u redu ispred bazilike svete Sofije u Rimu. Čekaju da bi istovarili materijal koji su prikupili: odjeću, konzerviranu hranu, igračke za djecu. Izraz je to blizine nastale spontano nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine. Bazilika je mjesto susreta ukrajinske zajednice, u kojoj brojne osobe koje su stigle u Italiju dijele samoću i praktične potrebe, i u kojoj su pronašle Crkvu otvorenih vrata, kako rado ponavlja papa Franjo.

Tamo je Papin djelitelj milostinje, kardinal Konrad Krajewski, jučer odnio pomoć i blizinu pape Franje, prihvaćajući apel koji je prošlih dana uputila ukrajinska zajednica u Italiji, u kojemu traži sanitetski materijal. U Papinom se daru nalaze štrcaljke za injekcije, samoljepljivi ovoji, dezinfekcijska sredstva i još mnogo toga. To je prva pošiljka nakon koje će uslijediti sljedeća s dostavom lijekova.

Vatikanski kombi s pomoći za Ukrajinu

Lijep je to znak koji će za nekoliko dana stići u Lavov, grad najbliži granici s Poljskom. Vatikan je spreman pomoći svima kojima je pomoć potrebna – rekao je kardinal Krajewski – ne gleda se na nacionalnost nego na čovjeka u nevolji.

U međuvremenu, brojni ukrajinski vozači kamiona stavili su na raspolaganje svoja vozila kako bi ponijeli pomoć svojim sunarodnjacima koji trpe. No potpora Apostolske milostinjarnice tu ne prestaje: nuncijima koji žive u najtežim područjima stižu novčana sredstva namijenjena stvarnostima u teškoćama. Posljednja je pomoć poslana nunciju u Rumunjskoj, koji pruža potporu ukrajinskim izbjeglicama smještenima u raznim strukturama crkvene mreže. Riječ je o pratnji – koju je Papa istaknuo i jučer na općoj audijenciji – potrebnoj za izgradnju mira u srcu, i ne samo u srcu.

U podnevnom nagovoru na Prvu korizmenu nedjelju papa Franjo se osvrnuo na odlomak iz Evanđelja koji govori o Isusovoj kušnji u pustinji; đavao se katkada prikazuje pod, naizgled, oblicima dobra ili svetih razloga. Papa je stoga upozorio da su posjedovanje stvari, moć i slava, otrov strasti u kojima se ukorjenjuje zlo

Pohlepa i slava, posjedovanje, moć i uspjeh, sve je to „otrov“ koji nas čini opsjednutima, robovima, zbog kojega živimo prevareni. Moramo paziti – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru na Prvu korizmenu nedjelju, u kojemu je razmišljao o odlomku iz Evanđelja koji govori o 40 Isusovih dana u pustinji, kada ga je đavao tri puta stavio na kušnju. Isti se đavao i nama predstavlja, nježnim očima, anđeoskim licem, a zna se čak prerušiti svetim, naizgled vjerskim motivima! – istaknuo je Papa. Moramo paziti, ne voditi dijalog s kušnjama koje se često predstavljaju pod prividnim oblikom dobra, i ne ulaziti u kompromise sa zlom.

Izabrati slobodu

Govoreći o Kristovu iskustvu u pustinji kroz koju ga je 40 dana vodio Duh Sveti, Papa je objasnio da pustinja predstavlja borbu protiv zavođenja zla, kako bismo naučili izabrati istinsku slobodu. Upravo kroz tu duhovnu borbu On odlučno potvrđuje kakav Mesija namjerava biti – primijetio je Papa te „izbliza“ – kako je rekao – razmotrio kušnje protiv kojih se bori Isus, a koje su iste koje i nas prate na putu života.

Otrov strasti

Đavao se dva puta obraća Isusu riječima: „Ako si Sin Božji…“. Odnosno, predlaže mu da iskoristi svoj položaj; najprije kako bi zadovoljio materijalna potrebe koje osjeća; potom kako bi povećao svoju vlast; i na kraju kako bi od Boga dobio čudesan znak – objasnio je. To je kao da je rekao: „Ako si Sin Božji, iskoristi to!“, odnosno misli na svoju korist.

To je zavodljiv prijedlog, ali vodi u ropstvo srca; čini nas opsjednutima snažnom željom da posjedujemo, sve svodi na posjedovanje stvari, na moć i slavu. To je srž iskušenja. To je otrov strasti u kojima se ukorjenjuje zlo. Pogledajmo u svoju nutrinu i otkrit ćemo da naša iskušenja uvijek imaju tu shemu, uvijek takav način djelovanja – rekao je Papa.

Odgovor na zlo je riječ Božja

Krist se na pobjednički način suprotstavlja privlačnostima zla. To čini odgovarajući na iskušenja riječju Božjom, koja kaže da ne iskorištava, da se ne koristi Bogom, drugima i stvarima poradi sebe, da ne iskorištava svoj položaj za stjecanje povlastica. Istinska sreća i sloboda nisu u posjedovanju nego u dijeljenju; nisu u iskorištavanju drugih nego u ljubavi prema njima; nisu u opsjednutosti vlašću, nego u radosti služenja.

Đavao, koji je lukav, uvijek se služi prijevarom – upozorio je Papa. Želio je uvjeriti Isusa da su njegovi prijedlozi korisni kako bi pokazao da je uistinu Sin Božji. Ali, Isus ne vodi dijalog s đavlom – istaknuo je – Isus nije nikada razgovarao s đavlom. Ili ga je otjerao dok je liječio opsjednute ili, u ovom slučaju kada je morao odgovoriti, odgovorio je riječju Božjom.

Ne valja nikada ući u dijalog s đavlom, lukaviji je od nas. Imamo se držati Božje riječi poput Isusa i uvijek odgovarati Božjom riječju. Na tom putu nećemo pogriješiti.

Ako popustimo njegovom laskanju, na kraju opravdavamo svoju prijetvornost maskirajući ju dobrim namjerama. Učinio sam čudne poslove, ali sam pomogao siromašnima; iskoristio sam svoju ulogu – političara, vladara, svećenika, biskupa – ali i u svrhu dobra; popustio sam svojim instinktima, ali nisam nikoga povrijedio – rekao je Papa dajući te primjere te upozorio – Molim vas, sa zlom nema kompromisa! S đavlom nema dijaloga!

Bez nagodbā

S iskušenjem se ne smije razgovarati – ponovno je istaknuo – ne smijemo pasti u san savjesti koji kaže: u konačnici, nije to ništa ozbiljno, svi tako rade! Odnosno, ne smijemo misliti da nije ozbiljno. Pogledajmo Isusa – potaknuo je Papa – koji ne traži nagodbe, ne sklapa sporazume sa zlom. Đavlu suprotstavlja riječ Božju i tako pobjeđuje iskušenja.

Neka ovo korizmeno vrijeme i za nas bude vrijeme pustinje. Odvojimo si prostor za tišinu i molitvu. Malo će nam dobro doći; zaustavimo se u tim prostorima, pogledajmo ono što nas uznemiruje u našem srcu, našu unutarnju istinu, onu za koju znamo da se ne može opravdati. Budimo u sebi jasni, stavljajući se pred riječ Božju u molitvi, kako bi u nama došlo do blagotvorne borbe protiv zla koje nas čini robovima, do borbe za slobodu – rekao je na kraju papa Franjo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.