Rusi i dalje žestoko bombardiraju; Visoki dužnosnik Kremlja dao ostavku; EU sprema plan za plin

Rusi i dalje žestoko bombardiraju; Visoki dužnosnik Kremlja dao ostavku; EU sprema plan za plin

Danas je 28. dan ruske invazije na Ukrajinu. Mnogi analitičari smatraju da je rat u Ukrajini na prekretnici. Ukrajinske snage tvrde da uspješno brane niz položaja, a Rusija nemogućnost napredovanja nadoknađuje žestokim raketiranjem i pritom ne bira ciljeve. EU i SAD u četvrtak će objaviti nove sankcije, ali Rusija uzvraća svojima. No Vladimir Putin suočava se i s neočekivanim udarcem iz vlastitih redova. Dugogodišnji pripadnik njegova užeg kruga Anatolij Čubais zbog invazije na Ukrajinu odstupio je s položaja, napustio zemlju i ne namjerava se vratiti. 

Odluka o upućivanju žurne pomoći Ukrajini iz strateških robnih zaliha

17:38

Vlada je u srijedu, na zatvorenom dijelu sjednice, donijela odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini iz strateških robnih zaliha, a dala je i suglasnost Upravnom vijeću Agencije za ugljikovodike o prodaji 22 000 tona dizelskog goriva.

Proljetna sjetva u Ukrajini možda na manje od pola prijeratne površine

17:29

Prije ruske invazije na Ukrajinu očekivalo se da će proljetnim usjevima, koji obuhvaćaju žitarice poput ječma i kukuruza, kao i kulture poput šećerne repe, suncokreta i soje. biti zasijano 15 milijuna hektara.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik poljoprivredih proizvoda, ističe Reuters, a neprijateljstva bi mogla oštro smanjiti žetvu u 2022. i izvoz u sezoni 2022/2023.

Čak 10 milijuna ljudi napustilo svoje domove zbog ruske agresije

17:19

Neki su pobjegli u sigurnije dijelove Ukrajine, a više od 3,6 milijuna napustilo je zemlju.

HTV-ova ekipa bila je na graničnom prijelazu Poljske i Ukrajine Medika na kojem izbjeglice dobiju sve što im treba. Nakon toga odlaze u obližnji grad Pšemišl kroz koji je od početka rata prošlo oko pola milijuna ljudi.

Prekid ruskog i kazahstanskog izvoza podigao cijene nafte prema 122 dolara

17:06

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 6,35 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 121,8 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 5,72 dolara višoj cijeni, od 115 dolara.

Tržišta je poljuljalo upozorenje Rusije da će zbog oštećenja na kaspijskom cjevovodu (CPC) njezin izvoz nafte biti smanjen do milijun barela dnevno, što odgovara jedan posto svjetske proizvodnje.

Isporuke CPC-om danas su potpuno obustavljene, a popravak će trajati najmanje mjesec i pol, prema agentima za lučke brodove.

Von der Leyen će o opskrbi plinom za iduće dvije zime razgovarati s Bidenom

16:54

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, najavila je u srijedu u Europskom parlamentu da će u četvrtak razgovarati s američkim predsjednikom Joe Bidenom o isporuci ukapljenog plina kako bi se osigurala opskrba Europe za iduće dvije zime.

- Sutra ću razgovarati s predsjednikom Bidenom kako staviti prioritet na opskrbu ukapljenim prirodnim plinom iz SAD-a u Europsku uniju tijekom sljedećih mjeseci, rekla je von der Leyen na plenarnoj sjednici EP-a.

Putin: Rusija će početi prodavati plin "neprijateljskim" zemljama u rubljama

16:08

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je kazao da će početi prodavati plin "neprijateljskim" zemljama u rubljama, nakon što je, kako je rekao, zamrzavanje ruske imovine od strane niza zemalja Zapada uništilo povjerenje Moskve, no ispoštovat će ranije potpisane ugovore.

Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja koji se prvenstveno odnosi na zemlje koje su Moskvi uvele sankcije. Riječ je o EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Norveškoj, Singapuru, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Ukrajini.

- Rusija će, naravno, nastaviti isporučivati prirodni plin u skladu s količinama i cijenama utvrđenim u ranije zaključenim ugovorima, rekao je Putin.

Promjene će se samo odraziti na valutu plaćanja koja će biti promijenjena u ruske rublje, dodao je.

- Cijeli Zapad je ubio svo povjerenje u vlastite valute, rekao je Putin.

NATO spreman učiniti sve što može za Ukrajinu, ali ne i za otvoreni rat s Rusijom

16:03

NATO će osigurati dodatnu pomoć Ukrajini, uključujući i opremu za zaštitu od kibernetičkih, kemijskih, bioloških i nuklearnih prijetnji, ali također ima odgovornost da se rat na proširi izvan Ukrajine i postane otvoreni sukob između NATO-a i Rusije, izjavio je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Odlučni smo učiniti sve što možemo da podržimo Ukrajinu. Ali, imamo odgovornost kako rat ne bi eskalirao izvan Ukrajine i postao sukob između NATO-a i Ukrajine. Nećemo slati vojnike u Ukrajinu, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sutrašnjeg samita 30 država članica NATO-a, na kojem će se razgovarati o pomoći Ukrajini nakon ruske invazije.

Stoltenberg je rekao da će saveznici na samitu odlučiti o dodatnoj potpori Ukrajini, uključujući i opremu za zaštitu od kibernetičkih, kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.

Visoki dužnosnik Kremlja podnio ostavku zbog Ukrajine i napustio zemlju

16:00

Dugogodišnji pripadnik užeg kruga predsjednika Vladimira Putina Anatolij Čubais odstupio je sa svog položaja zbog invazije na Ukrajinu te napustio zemlju i ne namjerava se vratiti, kazala su dva izvora u srijedu, čime je on postao prvi visoki dužnosnik koji je napustio Kremlj od početka rata prije mjesec dana.

Kremlj je potvrdio da je Anatolij Čubais podnio ostavku. Čubais (66) je bio posebni Putinov izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene.

On je bio jedan od glavnih arhitekata ekonomskih reformi Borisa Jeljcina iz 1990-ih, a bio je nadređeni Putinu na njegovom prvom poslu u Kremlju.

Čubais je također jedno vrijeme bio šef kabineta predsjednika Borisa Jeljcina.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/borbena-moc-rusije-u-ukrajini-opada-6285579

IZVOR: HRT

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.