Rusija uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane; Dogovorena dva evakuacijska koridora

Rusija uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane; Dogovorena dva evakuacijska koridora

Nakon mjesec dana agresije Rusi su znatno usporili svoje napade, a ukrajinski protunapadi sprečavaju ih da se pregrupiraju. No statičnost na tlu Rusija nadoknađuje raketiranjem, i to često civilnih, naseljenih područja. Sada su počeli uništavati i skladišta goriva i hrane, što će samo pojačati humanitarnu katastrofu u Ukrajini. Mnogi strahuju da će još neki gradovi, poput Černjihiva, završiti kao Mariupolj. Opkoljeni, razrušeni, bez struje, vode i hrane.

UNICEF: Ukrajinu napustilo više od milijun i pol djece

12:47

U Hrvatsku je od početka rata ušlo oko 10 i pol tisuća izbjeglica, među njima gotovo 4 tisuće djece. Čak svako drugo dijete iz Ukrajine moralo je zbog ruske invazije napustiti svoj dom i potražiti sigurnost u drugoj zemlji. Prema podacima UNICEF-a, u manje od mjesec dana otišlo je više od milijun i pol djece.

 

Do danas u Hrvatsku ušlo 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine

11:48

Do nedjelje je u Hrvatsku ušlo 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih 2136 u posljednjih sedam dana, objavilo je Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) na internetskoj stranici Hrvatska za Ukrajinu.

 

Ukrajinska pobunjena regija možda će održati referendum o pripajanju Rusiji

11:34

Samoproglašena Narodna Republika Lugansk u istočnoj Ukrajini koju podupire Rusija mogla bi uskoro održati referendum o pridruživanju Rusiji, rekao je u nedjelju lokalni čelnik Leonid Pasečnik, prema proruskim lokalnim medijima.

- Mislim da će se u bliskoj budućnosti održati referendum na teritoriju republike, rekao je Pasečnik.

- Narod će iskoristiti svoje najveće ustavno pravo i izraziti svoje mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju.

Rusija je prošlog mjeseca priznala samoproglašene republike Lugansk i Donjeck kao neovisne i nedugo nakon toga naredila, kako je nazvala, mirovnu operaciju u regiji.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u "specijalnu operaciju" demilitarizacije južnog susjeda i iskorjenjivanje ljudi koje je nazivala opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.

 

Ukrajina o ruskim gubicima

11:07

Ukrajinsko Ministarstvo obrane izjavilo je danas da se među ruske trupe stacionirane u Bjelorusiji uvukla korupcija i da vojnici prodaju gorivo i namirnice ili pak mijenjaju vojnu opremu za alkohol.

Ukrajinska vojska je također ustvrdila da je Rusija izgubila 582 tenka, 1664 oklopna vozila, 294 topnička oružja, 93 višestruka raketna sustava, 52 protuzračna sustava, 1144 kopnenih vozila i 73 tankera za gorivo.

 

Rusija krstarećim projektilima gađala Lavov

09:37

Rusija je visokopreciznim krstarećim projektilima gađala vojne ciljeve u Lavovu na zapadu Ukrajine, reklo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju.

Rusija je dalekometnim projektilima pogodila skladište goriva koje koriste ukrajinske snage u blizini Lavova i koristila krstareće projektile da pogodi postrojenje u gradu koje se koristi za popravak protuzrakoplovnih sustava, radarske postaje i nišane za tenkove, reklo je ministarstvo.

- Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju ofenzivne akcije u sklopu posebne vojne operacije, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov u priopćenju.

Ministarstvo je objavilo video snimku raketnih udara u Lavovu.

Dužnosnici u Lavovu, samo 60 km od granice s Poljskom, članicom NATO-a, rekli su da u raketnim napadima ima ranjenih.

Rusija je također koristila morske rakete dugog dometa za uništavanje arsenala raketa S-300 i protuzračnih raketnih sustava BUK u blizini Kijeva, priopćilo je ministarstvo. Ruske snage su također uništile brojne dronove, navodi se.

Rusija je počela uništavati ukrajinska skladišta goriva i hrane, što znači da će vlada morati razmjestiti zalihe u bliskoj budućnosti, rekao je u nedjelju savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko.

 

Dva evakuacijska koridora

09:23

Ukrajinska i ruska strana dogovorile su dva evakuacijska koridora koja bi trebala biti aktivna tijekom nedjelje, a jedan od njih uključuje grad Mariupolj, objavila je ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk.

Stanovnicima Mariupolja bit će dozvoljeno napustiti grad vlastitim prijevozom, i to u smjeru grada Zaporožja, udaljenog oko 250 kilometara, navela je Vereščuk u kratkoj objavi na društvenoj mreži Telegram.

Drugi evakuacijski koridor namijenjen je građanima regije Lugansk, koji će se moći kretati od grada Rubižne prema Bahmutu, koji su jedan od drugog udaljeni 80-ak kilometara.

 

Rusija uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane

09:17

Rusija je počela uništavati ukrajinska skladišta goriva i hrane, što znači da će vlada morati rastegnuti zalihe u bliskoj budućnosti, rekao je u nedjelju savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko.

Govoreći na lokalnoj televiziji, Denisenko je također rekao da Rusija rotacijom dovodi snage na ukrajinsku granicu i da bi mogla ponovno pokušati napredovati u invaziji na Ukrajinu.

Ukrajina i Rusija dogovorile su se o dva 'humanitarna koridora' za evakuaciju civila s područja bojišnice u nedjelju, uključujući dopuštanje ljudima da odu privatnim automobilima iz južnog grada Mariupolja, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom".

 

Ukrajinski Kalush Orchestra planira sudjelovati na Euroviziji bez obzira na rat

09:10

Skupina Kalush Orchestra koju je Ukrajina prijavila za ovogodišnji Eurosong, rekla je da još uvijek planira putovati u Torino na natjecanje u svibnju, unatoč brutalnom ratu koji bijesni u njihovoj zemlji.

Pripremamo se što bolje možemo i dat ćemo sve od sebe da predstavljamo svoju zemlju na najbolji mogući način", rekao je pjevač Oleh Psiuk u subotu u videu objavljenom na Instagramu.

Također je odao priznanje organizatorima natjecanja na podršci.

Kalush Orchestra sa svojom pjesmom "Stefania" glavni je favorit za pobjedu na ovogodišnjem natjecanju. Bend će nastupiti u prvom polufinalu 10. svibnja.

 

Truss: Sankcije bi mogle biti ukinute ako se Rusi povuku

08:55

Sankcije protiv ruskih oligarha, banaka i kompanija mogle bi biti ukinute ako ruski predsjednik povuče svoje snage iz Ukrajine i obveže se da neće ponovo napasti, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u nedjelju. 

 

Lavov se bio navikao na 'novo normalno

08:43

Zvuci sirene za zračni napad u zapadno ukrajinskom gradu Lavovu više nisu imale efekt koji su nekada imale. Ali to će se možda promijeniti nakon što je u subotu ondje ranjeno petero ljudi.

Otkako je Moskva 24. veljače krenula u invaziju na Ukrajinu, Lavov, grad koji je od poljske granice udaljen samo 60 kilometara, dosad je uspio izbjeći žestoka bombardiranja i borbe koje su opustošile ukrajinske gradove bliže Rusiji.

Četiri rakete pogodile su ga u subotu i ranile petero ljudi. Najžešći je to napad na grad od početka ruske invazije, rekli su lokalni dužnosnici.

Do subote je, međutim, u gradu bio vidljiv sve manji broj volontera koji pletu kamuflažne mreže. Sklonište, smješteno pokraj dječjeg igrališta više nikome nije upadalo u oči postalo je dio vizure grada.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-11-6370930

IZVOR: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.