Raketirana tvornica dušične kiseline; Kremlj o Buči: Svrha krivotvorine je ocrniti Rusiju

Raketirana tvornica dušične kiseline; Kremlj o Buči: Svrha krivotvorine je ocrniti Rusiju

Zračna opasnost oglašena je jutros za cijelu Ukrajinu. Krenula je ruska ofenziva prema Luhansku i Donecku s ciljem da se taj prostor potpuno zaokruži, javlja Petar Vlahov iz Lavova. Rusi nastavljaju granatirati Harkiv, a teške borbe vode se i u opkoljenom Mariupolju. Svakim danom kako ukrajinske snage i novinari ulaze u predgrađa Kijeva, raste broj pronađenih ubijenih civila i svjedočanstava lokalnih stanovnika, među kojima je i rodbina ubijenih. Ruske snage raketirale su i tvornicu dušične kiseline u gradu Rubižne.

UN: Više od 7.1 milijuna osoba interno raseljenih u Ukrajini

15:12

Broj interno raseljenih osoba u Ukrajini popeo se na više od 7.1 milijuna, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM). 

 

EK predlaže peti paket sankcija Rusiji

15:12

Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

 

Kličko Europi: Svaki cent koji date ili primite od Rusije je krvav

14:49

Gradonačelnik Kijeva pozvao je europske političare da prekinu sve komercijalne odnose s Moskvom, rekavši u utorak da su sva plaćanja Moskvi "krvavi novac" koji će poticati ono što je nazvao "genocidom Ukrajinaca".

- Svaki euro, svaki cent koji primite od Rusije ili koji pošaljete Rusiji je krvav, to je krvavi novac, a krv toga novca je ukrajinska krv, krv ukrajinskog naroda, rekao je Vitalij Kličko, odjeven u vojnu uniformu, tijekom konferencije gradonačelnika u Ženevi.

 

Raketirana tvornica dušične kiseline

14:26

Ruske snage raketirale su tvornicu dušične kiseline u gradu Rubižne na istoku Ukrajine. Oblak otrovnog dima prekrio je područje, potvrdio je ukrajinski parlament. Stanovnici su upozoreni da ne izlaze ili da nose masku za lice umočenu u otopinu natrija, rekao je načelnik Luganske regionalne vojne uprave.

 

Potopljen civilni teretni brod pred Mariupoljem

13:57

- Stiže vijest iz Mariupolja da je potopljen civilni teretni brod, da je plovio pod zastavom Dominikanske republike. Izvjesno je da ga je potopila ruska mornarica, a informacije govore da je jedna osoba ozlijeđena. Postavlja se pitanje je li taj brod možda prevozio vojnu pomoć ili streljivo za ukrajinske branitelje u tom gradu. Sve ostaje na razini špekulacija, javio je iz Ukrajine Petar Vlahov. 

Dodao je kako ruska strana pušta u eter snimke prema kojima se u Mariupolju masovno predaju ukrajinski vojnici, pripadnici Nacionalne garde. Ukrajinci pak govore da se radi o fotomontaži, da se ne radi o snimkama iz Mariupolja. Tvrde da je 50% grada u rukama ukrajinskih branitelja. 

 

Italija projerala 30 ruskih diplomata, Danska 15

13:38

Italija je danas projerala 30 ruskih diplomata, a Danska 15, uz obrazloženje da se radilo o obavještajcima registriranim kao diplomati. Predsjednik SAD-a Biden Putina je nazvao ratnim zločincem, a poruku SAD-a prisnažio je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

- Međunarodni sud u Haagu jedno je od mjesta na kojima se sudilo za ratne zločine u prošlosti, ali postoje i primjeri drugih mehanizama postavljenih za druge sukobe. O tome se moramo posavjetovati sa svojim saveznicima. Osim toga, svakodnevno smo usredotočeni na stvaranje pritiska na rusku ekonomiju i dostavljanje oružja ukrajinskom narodu kako bi se mogao braniti, kazao je Jake Sullivan. 

 

Von der Leyen i Borrell ovoga tjedna putuju u Kijev

12:56

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell otputovat će ovoga tjedna u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijim.

Von der Leyen i Borrell otputovat će u Kijev prije donatorske konferencije za Ukrajinu, koja se u subotu održava u Varšavi, objavio je u utorak glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Premijeri Slovenije, Poljske i Češke Janez Janša, Mateusz Morawiecki i Peter Fiala već su posjetili Kijev u znak potpore Ukrajini. Bili su prvi strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije 24. veljače.

 

Rusija ne može pristupiti deviznim rezervama u bankama SAD-a

12:38

Rusija ne može pristupiti deviznim rezervama u američkim bankama kako bi podmirila financijske obaveze, objavilo je američko ministarstvo financija, otežavši Moskvi poštivanje rokova plaćanja na početku tjedna.

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, ali njihovu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija.

U ponedjeljak Rusija je trebala platiti poveći iznos, uključujući 552,4 milijuna dolara glavnice, ali SAD je Moskvi potpuno blokirao pristup rezervama, rekao je glasnogovornik ministarstva financija. Moskva je u ponedjeljak trebala platiti i 84 milijuna dolara kuponske kamate na obveznicu koja dospijeva na naplatu 2042. godine.

Ministarstvo je stopiralo obradu plaćanja u JPMorgan Chase&Cou, banci korespondentu, izjavio je neimenovani izvor.

 

Rusi su raketirali tvornicu s dušičnom kiselinom

12:25

Na zapadu Ukrajine sve je više izbjeglica. Stižu i zastrašujuće snimke ubijenih civila iz dijelova Ukrajine. Rusi su raketirali i tvornicu s dušičnom kiselinom.

- Maloprije smo dobili informaciju da su ruski zrakoplovi raketirali u Rubižnom tamošnje spremnike i tvornicu s dušičnom kiselinom, taj otrov je opasan za tamošnje civilno stanovništvo. Vlasti kažu da građani moraju pokušati hermetički zatvoriti svoje domove, staviti maske ili barem vlažne tkanine na lice. Ruska vojska gađa civilne ciljeve, dakle sve ono što ne spada pod vojne ciljeve. Informacija i s juga, ruska flota potopila je teretni civilni brod, za sada nemamo informacije pod kojom je zastavom plovio i ima li žrtava među mornarima, rekao je u javljanju u podnevni Dnevnik HTV-a Petar Vlahov

 

U Mariupolju borbe za svaku ulicu

11:41

- Predsjednik Zelenski obratio se  medijima, rekao je da je stanje u Mariupolju iznimno teško, da se vode borbe do posljednje kapi krvi. Doslovno, snimke pokazuju da su u grad ušle čečenske postrojbe, da ulaze iz kvarta u kvart, iz ulice u ulicu. Raketiran je i Mikolajev. Ima civilnih žrtava.

 

Britanija: Ukrajina zauzela ključno područje na sjeveru

11:14

Ukrajinske snage ponovno su od ruske vojske zauzele ključno područje na sjeveru zemlje, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću o procjeni ratne situacije u Ukrajini.

Lokalizirane borbe će se vjerojatno nastaviti u nekima od ponovno zauzetih regija, ali će se značajno smanjiti ovog tjedna paralelno s povlačenjem preostalih ruskih snaga, navodi se u izvješću.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je također da će ruskim postrojbama vjerojatno trebati značajno obnavljanje zaliha prije nego što se reorganiziraju i preraspodijele za operacije koje planiraju izvesti na istoku zemlje.

 

Gradonačelnik: Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor

10:44

Masovna ubojstva u Buči nedaleko Kijeva su "ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je u intervjuu za Corriere della Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk

- Moji su ljudi ubijani iz zabave ili bijesa. Rusi su pucali na sve što se kreće: prolaznike, ljude na biciklima, automobile s oznakom 'djeca'. Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je dodajući da su dijelovi grada pretvoreni u "koncentracijski logor" bez vode i hrane i "svatko tko je pokušao izaći bio je ubijen". 

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču. Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruski vojnici počinili ozbiljne ratne zločine u gradu što Rusija niječe.

 

Opširnije..

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zestoke-borbe-u-podrucjima-na-jugu-i-istoku-ukrajine-i-moskva-najavila-protjerivanje-diplomata-6565120

Izvor: HRT

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.