Uživo iz Lavova: Pronađen odgovorni za pokolj u Buči

HRT/UKRAJINA

Za razliku od proteklih dana i noći, ova je bila prilično burna, barem što se tiče zapadnog dijela Ukrajine, izvijestio je iz Lavova reporter HRT-a Petar Vlahov. Specijalnu emisiju posvećenu ratu u Ukrajini svakoga dana možete pratiti na Četvrtom programu HTV-a i našoj platformi HRTi.

Protekla noć bila je burna

- Sinoć su ruske rakete gađale mjesto Zoločiv, zbog čega je bila oglašena i zračna opasnost. Prilično je dugo trajala. Rakete su pogodile zapovjedno mjesto teritorijalne obrane. Pogođeni su i spremnici s gorivom, pretpostavlja se da je ondje i vojna baza gdje se drži gorivo za ukrajinske rakete, što je ostalo još iz vremena SSSR-a. Pogođen je i pogon za popravak oklopnih vozila, sve to tvrdi rusko ministarstvo obrane. Ukrajinci za sada samo potvrđuju da se dogodio napad u ovom zapadnom, do sada relativno mirnom dijelu zemlje, javlja Vlahov.

Nijedna strana nije izvijestila o broju žrtava. 

- Ovo je samo još jedna potvrda da će, ako dođe do nove ruske ofenzive, zapadni dio Ukrajine biti meta dalekometnog ruskog topništva ili borbenih zrakoplova, dodaje u javljanju Vlahov.

Intenziviraju se i borbe kod Hersona. Ukrajinci i dalje drže taj grad, nisu u potpunom okruženju.

- Tijekom noći i jutra žestoki su napadi prema Luhansku i Donecku, ali Rusi ne bilježe znatan napredak. U Dnjipropetrovsku dalekometne ruske rakete pogodile su tamošnju rafineriju, kažu da su je potpuno uništile. Očito je cilj Rusa uništiti infrastrukturu vezano uz energente. Sve je to najpotrebnije ukrajinskoj vojsci, dodaje.

U Tiraspolu u Moldaviji, nadomak Odese, ruski separatisti pripremaju zračne luke za uzlijetanje svojih borbenih zrakoplova, dodaje Vlahov, ističući da su mobilizirane proruske postrojbe.

- Za eventualnu ofenzivu računali bi na proruske separatiste iz te enklave. Sigurno će tiraspolske zračne luke biti iskorištene za borbene avione.

Govoreći o Bjelorusiji, Vlahov je rekao da se radi o jednom od najpouzdanijih saveznika Vladimira Putina.

- Tamošnje ministarstvo obrane tvrdi da njihove pripreme uz granicu ne znače da će doći do pješačke invazije iz Bjelorusije na Ukrajinu. No to je u ovom trenutku teško vjerovati. Ukrajinci tvrde da se upravo iz bjeloruskih gradova raketama gađaju njihovi gradovi.

Vlahov poručuje da i NATO opskrbljuje Ukrajinu, da je Češka poslala tenkove i protuoklopno oružje

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/vlahov-noc-bila-prilicno-burna-napadnut-je-zapad-ukrajine-6589545

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.