Orban zamolio Putina za primirje, spreman je ruski plin plaćati rubljima

ORBAN

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je dugo telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zamolio ga da odmah proglasi prekid vatre u Ukrajini. Najavio je i da Mađarska je spremna ruski plin plaćati rubljima, što se kosi s odlukama Bruxellesa. 

Mađarski predsjednik dodao je i kako je pozvao Vladimira Putina da dođe u Mađarsku na razgovore s ukrajinskim i francuskim predsjednikom te njemačkim kancelarom. Orban, konzervativni nacionalist i jedan od rijetkih europskih čelnika koji je u dobrim odnosima s Putinom, pojasnio je da bi se sastanak u Budimpešti trebao fokusirati na trenutni prekid vatre, jer za mirovne pregovore treba više vremena.

Putinovi uvjeti 

- Odgovor je bio pozitivan, ali je ruski predsjednik rekao da ima određene uvjete. Ja ne mogu pregovarati o tim uvjetima, to je na njemu i ukrajinskom predsjedniku, kazao je Orban koji je ponovno osudio rusku invaziju na Ukrajinu nazvavši je "agresijom".

- Ovaj su rat počeli Rusi, oni su napali Ukrajinu i to je agresija, to je zajedničko stajalište Europske unije i Mađarske, poručio je. Međutim, usprotivio se europskim sankcijama na ruski plin i naftu, kao i na prijevoz zapadnog oružja preko mađarskoj teritorija u Ukrajinu.

Mađarska spremna ruski plin plaćati rubljima

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima kojom je Moskva odgovorila na europske sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Europska komisija ističe da su ugovori o ruskom plinu sastavljeni za plaćanje u eurima ili dolarima i da to treba i poštovati.

- Mađarska je spremna plaćati isporuke plina u rubljima ako Rusija tako želi, odgovorio je premijer Orban agenciji Reuters na konferenciji za novinare. 

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto  rekao je ranije da Europska unija "ne sudjeluje" u sporazumu koji Budimpešta sklapa s Moskvom jer je to bilateralni sporazum između mađarske tvrtke MV i ruskoga Gazproma. 


Mađarska jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci kojim se Gazprom obvezuje isporučivati 4,5 milijarda kubičnih metara na godinu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/orban-zamolio-putina-za-primirje-spreman-je-ruski-plin-placati-rubljima-6598054

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.