Velika Britanija: Povećana kupnja privatnih robnih marki kao odgovor na inflaciju

Velika Britanija: Povećana kupnja privatnih robnih marki kao odgovor na inflaciju

Britanski kupci sve više biraju proizvode privatnih robnih marki kako bi pomogli u suzbijanju rastuće inflacije, kažu podatci kompanije NielsenIQ.

Istraživanje je pokazalo da je ukupna potrošnja u supermarketima smanjena u odnosu na prije godinu dana kada su bile na snazi mjere zatvaranja zbog COVID-a.

Prodaja brendiranih prehrambenih proizvoda pala je za 5,1% u četiri tjedna do 26. ožujka, dok je prodaja proizvoda privatnih robnih marki pala za 1,9%, priopćila je kompanija za istraživanje tržišta.

Udio prodaje proizvoda privatne robne marke porastao je s 52,4% na 53,2% u odnosu na prije godinu dana, navodi se u priopćenju.

Dok ostavljamo iza sebe pandemiju, jasno je da kupci revidiraju svoje potrošačke navike. Dok će neke od promjena u potrošnji namirnica biti posljedica toga što potrošači jednostavno imaju drukčiju kombinaciju košarice u usporedbi s prošlom godinom, naši podatci također pokazuju da potrošači sada sve više kupuju proizvode privatne marke kao dio svoje strategije suočavanja, rekao je Mike Watkins, šef maloprodaje i uvida u poslovanje kompanije NielsenIQ UK.

Prodaja proizvoda privatne robne marke u kategoriji pakiranih namirnica povećana je za 3,3%. To je značajna promjena jer u ovoj kategoriji dominiraju brendovi, sa 61% udjela u ukupnoj prodaji, navodi se u priopćenju.

Inflacija u Velikoj Britaniji je dostigla 30-godišnji maksimum od 6,2% u veljači i kreće se prema 9% tijekom ove godine, prema vladinom budžetu. Predviđa se da će životni standard 2022. godine pasti najviše od 1950-ih.

Ukupna potrošnja namirnica pala je za 4,1% na godišnjoj razini, što je najveći pad do sada zabilježen u 2022. godini, priopćio je NielsenIQ. Međutim, ovaj period godine je povezan s posljednjim mjerama zatvaranja, tako da je moguć rast nakon Uskrsa i u proljeće.

Trgovci na malo s najjačim rezultatima bili su M&S, s rastom prodaje od 9,4%, i njemački diskonti Lidl i Aldi, s rastom od 8,6%, odnosno 5,6%. Ovo su jedini trgovci koji su povećali svoj tržišni udio, navodi se u priopćenju.


Foto: Pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.