Rusi osvojili Kreminu, punom snagom udaraju na ukrajinske gradove

Rusi osvojili Kreminu, punom snagom udaraju na ukrajinske gradove

Rat u Ukrajini ušao je u novu fazu. Rusija punom snagom napada niz ukrajinskih gradova, a Ukrajinci tvrde da je Rusija započela novu ofenzivu na istoku zemlje. Žestoka bitka i dalje se vodi za strateški važan Mariupolj. Ukrajinske vlasti tvrde da grad još nije pao jer su preostali branitelji odbili ruski ultimatum da se predaju i napuste industrijski kompleks Azovstal. Rakete su u ponedjeljak padale i na Lavov, grad u kojem su mnogi Ukrajinci s ratom zahvaćenog područja potražili utočište. Sedam je osoba poginulo, a 11 ranjeno.

 

Hajdaj: Kremina je pod kontrolom orka

13:11

Ruske snage osvojile su grad Kreminu na istoku Ukrajine, objavio je regionalni guverner u utorak. Kremina, grad s oko 18 tisuća stanovnika koji se nalazi oko stotinu kilometara jugoistočno od Kijeva, čini se da je prvi grad koji je pao u ruske ruke u novoj ofenzivi na istoku Ukrajine. Kremina je pod kontrolom orka. Ušli su u grad, objavio je Sergej Hajdaj, guverner regije Luhansk, referirajući se na rusku vojsku već uobičajenim nazivom preuzetim iz J.R.R. Tolkienovog Gospodara prstenova.

Naši branitelji morali su se povući. Utaborili su se na novim položajima i nastavljaju se boriti protiv ruske vojske. Hajdaj je rekao kako su Rusi napali sa svih strana. Nemoguće je izračunati broj mrtvih civila. Imamo službenu statistiku njih oko 200, no u stvarnosti ih je puno više, dodao je. 

 

Japan Ukrajini šalje zaštitnu opremu protiv kemijskog oružja

12:09

Japan će Ukrajini poslati maske i odjeću za zaštitu od kemijskog oružja, najavio je u utorak ministar obrane Nobuo Kishi. Japan će dodatno poslati i izvidničke dronove, a pošiljke će doći nakon zahtjeva iz Kijeva, u vrijeme sve veće zabrinutosti da će Rusija u Ukrajini iskoristiti kemijsko oružje. Nastavljamo pružati što je više moguće pomoći ukrajinskoj vladi, rekao je Kishi.

Japan je nedavno Ukrajini poslao pancirke, šljemove i zimsku odjeću. U sklopu sankcija uvedenih Moskvi, u Japanu je u utorak na snagu stupila zabrana uvoza 38 proizvoda iz Rusije, uključujući votku i drvene proizvode. Ta zabrana se odnosi na samo jedan posto uvoza iz Rusije, objavila je japanska novinska agencija Kyodo. Tokio trenutno sa Zapadom radi na uvođenju strožih sankcija.

 

Rusija pozvala ukrajinske borce i plaćenike da do podneva predaju Azovstal

10:57

Rusija je pozvala "ukrajinske borce i strane plaćenike da do podneva po mjesnom vremenu napuste metalurško postrojenje Azovstal" u opkoljenom gradu Mariupolju. "Svima koji polože oružje jamčimo život", priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Ranije danas su proruske separatističke snage objavile da pokušavaju zauzeti Azovstal, prenijela je RIA pozivajući se na glasnogovornika separatista Eduarda Basurina

Snimke iz Mariupolja pokazuju gusti dim koji se diže iz prostora goleme čeličane Azovstal. Ključni grad na obali Azovskog mora, osvajanjem kojega bi se povezali okupirani dijelovi na jugu i istoku još nije posve u rukama Rusa.

Nekoliko stotina branitelja i dalje pruža otpor, ukopani u podzemne tunele čeličane. S njima je navodno i oko tisuću civila. Za to vrijeme u ostatku lučkoga grada život izgleda poput scena iz apokalipse. Život se uglavnom odvija na ulici, pored srušenih zgrada. Tako se kuha, jede, obavljaju frizerski poslovi.

 

Oštećeno do 30 posto infrastrukture

10:06

U ruskoj invaziji na Ukrajinu dosad je, prema tvrdnjama ukrajinske strane, uništeno ili oštećeno do 30 posto infrastrukture, u vrijednosti od 100 milijardi dolara. Dio ukrajinskih dužnosnika procjenjuje da bi šteta na uništenoj infrastrukturi, industrijskim kompleksima i kućama mogla biti i oko 500 milijardi dolara. Ukrajinski ministar infrastrukture rekao je da je više od 300 mostova na državnim cestama uništeno ili oštećeno, više od 8.000 kilometara cesta treba biti popravljeno ili obnovljeno, a srušeni su i deseci željezničkih mostova.

 

Ruske snage počinju ulaziti u Azovstal

10:01

Možemo reći da je Mariupolj pao, ruska vojska i čečenski borci uspjeli su potpuno zauzeti stambene dijelove Mariupolja i iz njega istjerati ukrajinsku vojsku, zato su te bitke za Mariupolj bile tako dugotrajne. Preostali ukrajinski borci, vjeruje se da ih ima oko 2500, a najviše je pripadnika bataljuna Azov, ukopali su se u golemom industrijskom pogonu Azovstal, koji ima oko 6 podzemnih etaža, ondje je puno bunkera, tunela i skladišta, rekao je u javljanju iz Lavova novinar Miro Aščić.

Prema informacijama s terena, govori Aščić, Rusi Azovstal napadaju sa svih strana, otvaraju topničku paljbu, ispaljuju hice, a jučer je djelovalo i rusko zrakoplovstvo. Korišteni su teški, strateški ruski bombarderi, a na Azovstal je bačena i bomba teška 3 tone. Čini se da ruske snage počinju ulaziti u industrijski pogon. Budući da su se ukrajinski borci ondje čvrsto utaborili, ta će bitka sigurno trajati još neko vrijeme, dodao je. 

 

Ubijeno 205, a ranjeno 367 djece

09:11

Ured ukrajinskog glavnog tužitelja objavio je kako je 'ruski rat' ubio 205, a radnio 367 djece. U zadnjih 24 sata ranjeno je najmanje petero djece. 

Vjeruje se da su istinske brojke veće jer ne uključuju žrtve u područjima u kojima su borbe u tijeku, dodaje se. 

 

Ukrajinski istražitelji pregledali su 269 tijela u Irpinu

08:15

Ukrajinski istražitelji pregledali su 269 tijela u Irpinu otkad je grad vraćen od ruskih snaga, rekao je Serhij Pantelejev, zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage.  Dodao je da je pregledano sedam mjesta u Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, te da je u tijeku forenzička obrada.

Grad u kojemu je prije rata živjelo oko 62.000 ljudi bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskim vojnicima koji su se povukli da bi pojačali ofenzivu na istoku. Rusija niječe da je gađala civile i odbacila je optužbe da su njezine snage počinile ratne zločine u Ukrajini.

 

Ukrajina napala selo blizu granice - ruski dužnosnik

07:15

Ukrajinske snage napale su selo blizu granice Rusije i Ukrajine te su ranile jednog stanovnika, rekao je u utorak guverner ruske pokrajine Belgorod. Nije odmah bilo jasno je li napad na rusko selo Golovčino koji se pojavljuje u objavama guvernera Vjačeslava Gladkova u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram izveden topništvom, minobacačima, projektilima ili je bio zračni napad.

Ovog mjeseca Rusija je optužila Ukrajinu, koju je izvršila invaziju krajem veljače, za helikopterski napad na skladište goriva u Belgorodu, kao i za granatiranje tamošnjih sela i ispaljivanje projektila na skladište streljiva. Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom".

 

Biden neće posjetiti Ukrajinu

07:06

Američki predsjednik Joe Biden trenutno ne planira posjet Ukrajini, unatoč apelu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, no planira održati sastanak sa saveznicima kako bi raspravili ukrajinsku krizu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki

- Američka vlada se koncentrira na slanje vojne opreme u Ukrajinu. Ako član američke vlade otputuje u Ukrajinu, to će biti javno objavljeno tek nakon dolaska iz sigurnosnih razloga, dodala je. 

Washington je navodno razmatrao slanje ministra obrane Lloyda Austina ili državnog tajnika Antonyja Blinkena u posjet Ukrajini, što bi u tom slučaju učinilo malo vjerojatnim da bi i sam Biden otputovao u zemlju u skorijoj budućnosti. Ipak, američki predsjednik planira u utorak održati razgovor o ukrajinskog krizi sa saveznicima.

Predsjednik će sazvati osigurani videopoziv sa saveznicima i partnerima kako bi razgovarali o kontinuiranoj podršci Ukrajini i naporima da se Rusija proglasi odgovornom kao dio naše bliske koordinacije, stoji u priopćenju Bijele kuće.

 

U skloništima Mariupolja najmanje tisuću civila

07:03

Gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da se u podzemnim skloništima ispod velike čeličane Azovstal skriva najmanje tisuću civila. Dodali su da Rusija granatira tvornicu koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu. Uglavnom su među civilima žene s djecom i starci, napisalo je gradsko vijeće u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinska bojna Azov objavila je snimke borbi. I oni govore o civilima u podzemnim skloništima čeličane, traže njihovu evakuaciju.

- Obraćam se svjetskim čelnicima. U tvornici Azovstalj stotine su civila. Među njima je mnogo djece, žena, starijih te obitelji branitelja Mariupolja koji su prisiljeni skrivati se od takozvanog ruskog svijeta. Zajedno s ukrajinskom vojskom, koja i dalje drži grad, tu su pronašli jedino moguće sklonište, rekao je Denis Prokopenko, zapovjednik bojne Azov.

 

U granatiranju Harkiva stradali civili

07:01

Tri osobe su poginule, a 15 je ozlijeđeno prilikom granatiranja grada Harkiva na istoku Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici. Među ozlijeđenima je 14-godišnjak. Granate su pale ispred kuća, na dječja igrališta i blizu centara za humanitarnu pomoć, rekao je u ponedjeljak navečer guverner regije Oleh Syneyhubov. Optužio je rusku vojsku za napade na civile, dodajući da liječnici i spasioci dežuraju danonoćno kako bi se suočili s posljedicama granatiranja. Informacija se nije mogla neovisno provjeriti.

Raketni napadi također su prijavljeni iz južnog ukrajinskog grada Mikolaiva u večernjim satima. U procesu smo ispitivanja situacije, rekao je gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Syenkevych.

Plenković razgovarao sa Zelenskim

06:56

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twitteru je objavio da je večeras razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je na Twitteru objavio da je informirao Plenkovića o "tijeku suprotstavljanja ruskoj agresiji" i da su razgovarali o "važnosti povećanja pritiska na Rusiju sankcijama".

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Hrvatskoj na potpori ukrajinskoj europskoj perspektivi.

 

Mariupolj se ne da, iako je sravnjen sa zemljom

06:45

Branitelji Mariupolja, iako u okruženju, poručuju da su krenuli u protunapad. U otvorenom pismu objavljenom u Ukrajinskoj pravdi - prvi čovjek 36. brigade marinaca koji su se nedavno herojskom akcijom pridružili bojni Azov u čeličani, poziva papu Franju da pomogne ljudima Mariupolja.

- Nisam, piše, katolik, nego pravoslavac i vjerujem u Boga te da svjetlost uvijek nadvlada tamu. Vjerojatno ste mnogo toga vidjeli u svom životu. Ali siguran sam nikada ono što se događa u Mariupolju. Jer tako izgleda pakao na zemlji, stoji u pismu. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.