Pokrajinski guverner u Ukrajini: Vojnici koji brane Harkiv došli do ruske granice

UKRAJINA

Rusija silovito napada položaje ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine, pokušava ih opkoliti u Donbasu i uzvratiti na protunapad koji su Ukrajinci pokrenuli kod Izjuma. Od sredine prošlog mjeseca Rusija je usmjerila svoju vojsku na pokušaj zauzimanja Donbasa. Ukrajina priznaje da Rusi ondje nastavljaju napredovati, ali ih istodobno optužuje za nastavak napada na civilna područja duž cijele bojišnice u regijama Luhansk i Doneck. 

HRT u Odesi: Moskvi je glavni cilj potpuni nadzor nad Donbasom

12:35

Otkako nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev na početku invazije, Moskvi je zapravo glavni cilj potpuni nadzor nad Donbasom, ali strane obavještajne službe predviđaju da u tome neće uspjeti jer nemaju dovoljno vojnika. Ruske se snage sada fokusiraju na Sjeverodoneck, najistočniji grad Ukrajine koji još uvijek drže ukrajinske snage. Njegov bi pad Kremlju dao de facto potpuni nadzor nad Luhanskom, koji uz Donjeck čini regiju Donbas, javila je Elizabeta Gojan iz Odese.

Njemački humanitarci: Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta

11:19

Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.

"Ukrajinski vojnici koji brane Harkiv došli do ruske granice"

09:43

Ukrajinski vojnici koji brane grad Harkiv došli su do državne granice s Rusijom, rekao je pokrajinski guverner Oleh Sinegubov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Tvrdnju još uvijek nije moguće potvrditi i nije jasno koliko je vojnika došlo do ruske granice ni gdje točno.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo videosnimku koja navodno prikazuje niz vojnika iz teritorijalne obrane na neodređenoj lokaciji na granici. Ako ova informacija bude potvrđena, to bi značilo da ukrajinska protuofenziva ima sve veći uspjeh u potiskivanju ruskih snaga na sjeveroistoku nakon što su zapadne vojne agencije rekle da je ofenziva Moskve u regiji Donbasa zastala.

Ukrajina nastoji evakuirati borce iz čeličane Azovstalj

08:55

BBC je objavio, kako tvrde, dodatne dokaze o ratnim zločinima koje su ruski vojnici počinili u Ukrajini. Otkako su se ruske snage povukle iz područja oko Kijeva potkraj ožujka, u Buči, nedaleko od glavnoga grada, otkrivena su tijela više od tisuću civila.

Ukrajinske vlasti i dalje pokušavaju evakuirati svoje borce iz mariupoljske čeličane Azovstalj. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-nastoji-evakuirati-borce-iz-celicane-azovstalj-7381022

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.