Ruski vojnik priznao krivnju na prvom suđenju za ratni zločin u Ukrajini

Ruski vojnik priznao krivnju na prvom suđenju za ratni zločin u Ukrajini

Dogovorena predaja ukrajinskih ranjenika i boraca koji su tjednima bili blokirani u mariupoljskoj čeličani Azovstalj još nije završena, potvrdilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Rusija navodi da je do sada čeličanu napustilo oko tisuću ukrajinskih branitelja koji su odvedeni na područja pod njezinom kontrolom. Ukrajina svoje vojnike želi vratiti putem razmjene zatočenika, no njihova je sudbina još nepoznata. 

 

Ruski vojnik priznao krivnju

16:09

Ruski vojnik, kojemu je počelo suđenje za počinjenje ratnog zločina u Ukrajini, priznao je krivnju za ubojstvo nenaoružanog civila, javlja u srijedu BBC.

Teško naoružani stražari doveli su 21-godišnjeg Vadima Šišimarina u lisicama u sudnicu. Izgledao je nervozno, često je bio pognute glave i pozorno je slušao svog prevoditelja kroz staklo.


Tek nekoliko metara od njega sjedila je udovica ubijenog muškarca. Kad je optuženi vojnik ušao u sudnicu, obrisala je suze iz očiju, a zatim je sjedila sklopljenih ruku dok je tužitelj iznosio slučaj i opisivao trenutak kad je Katerinin suprug upucan u glavu. Čula je priznanje ruskog vojnika.

- Prihvaćate li svoju krivnju?, pitao ga je sudac. "Da", odgovorio je Šišimarin. "Potpuno?", uzvratio je sudac, a vojnik je tiho rekao "da". 

 

Nova pomoć EU-a Ukrajini do 9 milijarda eura

16:02

Bruxelles predlaže "novu izvanrednu makrofinancijsku pomoć" Ukrajini koja bi mogla dosegnuti "9 milijarda eura u 2022." godini, objavila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. ne govoreći o pojedinostima. 

EU je izdvojio hitnu makrofinancijsku pomoć Ukrajini u iznosu od 1,2 milijarde eura, nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu.

 

Čeka se predaja najviših zapovjednika iz Azovstalja

15:07

Vođa separatista u Donecku Denis Pušilin izjavio je da bi se svim Ukrajincima za koje se utvrdi da su "neonacistički ratni zločinci" trebalo suditi na međunarodnom sudu, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Dodao je da su najviši zapovjednici još uvijek u čeličani Azovstalj i da se tek trebaju predati, piše Reuters, pozivajući se na lokalne medije.

 

Rusija protjerala francuske i talijanske diiplomate

13:55

Rusija je  objavila da je odlučila protjerati 34 francuska diplomata kao odgovor na francusko protjerivanje 41 Rusa u travnju, u svjetlu rata u Ukrajini, što je Pariz odmah osudio.

Francuski veleposlanik u Moskvi Pierre Lévy pozvan je u srijedu na razgovor u rusko ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je predana nota o tome da je "34 suradnika francuskih diplomatskih predstavništava u Rusiji proglašeno nepoželjnima", priopćilo je rusko veleposlanstvo.

Rusiju moraju napustiti u roku od dva tjedna, po istom izvoru.

Francuska je u travnju objavila da je odlučila protjerati 41 ruskog diplomata zbog špijunaže, dodajući da su sankcije na tragu europskog pristupa.

Rusija će u znak odmazde protjerati i 24 talijanska diplomata, što je talijanski premijer nazvao "neprijateljskim" činom te upozorio na opasnost od prekida diplomatskih kanala s Moskvom.

Mario Draghi je upozorio da se diplomatski kanali s Moskvom ne smiju prekinuti.

- Ovo apsolutno ne smije voditi prema prekidu diplomatskih kanala jer će se upravo putem tih kanala, ako uspijemo, postići mir koji mi zasigurno želimo, rekao je šef talijanske vlade.

 

U Kijevu počinje prvo suđenje za ratni zločin ruskom vojniku

13:53

Vojnik Vadim Šišimarin (21) optužen je za ubojstvo nenaoružanog civila u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu. Prijeti mu doživotni zatvor ako ga osude.

 

Peskov: Uvozne carine poskupjele bi rusku naftu

13:53

Američki prijedlog o uvođenju carina na rusku naftu značio bi da će kupci morati platiti više ili tražiti druge dobavljače, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Američka ministrica financija Janet Yellen u utorak je izjavila da bi Europska unija mogla kombinirati uvozne carine na rusku naftu s postupnim naftnim embargom koji pokušava uvesti kako bi smanjila ruske prihode od energije u sklopu šestog kruga sankcija toj zemlji zbog invazije na Ukrajinu.

Koncept carina bit će predstavljen na sastanku ministara financija sedam najvećih svjetskih gospodarstava G7 ovog tjedna kao ekonomski jeftiniji način da se prihodi od nafte izvuku iz Moskve uz postizanje bržih rezultata, rekli su dužnosnici američkog ministarstva financija.

Budući da se ruska nafta prodaje s popustom u odnosu na globalnu referentnu vrijednost, carina bi se mogla postaviti na razinu koja bi obuhvatila dio tog jaza i tako smanjila rusku dobit, poručili su u utorak američki dužnosnici.

No, carina bi morala biti dovoljno niska da Rusija zarađuje više nego što je košta proizvodnja, čime bi imala poticaj za nastavak izvoza, dodali su.

Držanjem ruske nafte na tržištu izbjegli bi se potencijalni daljnji skokovi cijene nafte zbog smanjene ponude.

 

Odesa je noć provela pod uzbunom

12:30

Odesa je noć provela pod uzbunom zbog mogućeg napada iz zraka, koja je ponovljena rano jutros jer je s područja ispred teritorijalnih voda Ukrajine u Crnom moru ratno brodovlje ruske mornarice ispalilo raketu na šire područje grada. Prema prvim informacijama nema žrtava i materijalna šteta nije velika, izvijestila je za podnevni Dnevnik reporterka Elizabeta Gojan iz Odese.

 

Rusija: Predalo se 959 ukrajinskih boraca iz Azovstalja

11:22

Rusija je objavila da se od ponedjeljka predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenika, iz bunkera i tunela ispod čeličane Azovstalj u Mariupolju. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da se u zadnja 24 sata predalo 694 ukrajinskih boraca, među kojima pripadnici pukovnije Azov, uključujući 29 ranjenika.

Po istom izvoru, 51 ranjenik smješten je u bolnici u Novoazovsku, naselju koje kontroliraju Rusi i njihovi separatistički saveznici. Ministarstvo nije ništa reklo o tome kakva će biti sudbina zarobljenika.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je također da je Rusija napala projektilima područje Soledara u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. Napala je i strane plaćenike, uništila ukrajinski zrakoplov Su-24, ukrajinski arsenal i protuzračni sustav S-300. Projektilima i topništvom pogođeno je 76 ukrajinskih kontrolnih točaka i 421 pješadijskih i topničkih položaja, uključujući 147 topničkih i minobacačkih.

Pogođena je i ukrajinska bitnica vučnog topa M777 kalibra 155-mm američke proizvodnje, navodi rusko ministarstvo.

 

Ukrajinska vojska: Rusija nastavlja raketne napade diljem zemlje

08:36

Ruske snage nastavljaju s raketnim napadima na vojne ciljeve i civile diljem Ukrajine, priopćila je u srijedu ukrajinska vojska, a prenosi BBC.

U Mariupolju - za koji se čini da je nakon višemjesečne opsade na rubu pada - Ukrajina čini "sve moguće i nemoguće" kako bi spasila borce zarobljene u čeličani Azovstalj koja je u okruženju ruskih snaga, navodi Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga.

Dodaje da ruske snage napadaju i u Donjecku, a nastavljaju granatirati i pogranična područja Černihiv i Sumi.

Na stotine boraca tijekom posljednjih nekoliko dana je evakuirano iz Azovstalja, ali dio ih je još uvijek zarobljen. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je da Kijev zna koliko je vojnika još uvijek u tvornici, ali ne žele otkriti taj broj.

Ukrajinska vojska u utorak je zatražila od onih koji su još uvijek u Azovstalju da se predaju, čime je okončana iscrpljujuća tromjesečna opsada tog lučkog grada na jugoistoku zemlje.

Ukrajina kaže da će razmijeniti svoje snage za ruske ratne zarobljenike, ali iz Moskve za to još nema potvrde.

Ruski visoki zastupnik optužio je ukrajinske vojnike da su nacisti i ratni zločinci, a ruski Vrhovni sud trebao bi saslušati zahtjev tužitelja da se skupina kojoj mnogi ukrajinski borci pripadaju - pukovnija Azov - proglasi terorističkom organizacijom.

Pregovori dviju zemalja o kraju rata stavljeni su na čekanje. Rusija kaže da se Ukrajina "praktički povukla" iz pregovora, dok Kijev krivi Moskvu za manjak kompromisa.

 

Kurečić: Ovo je na određeni način postao sukob zapada i Rusije

08:27

U emisiji "U mreži Prvog" govorilo se o situaciji s evakuacijom branitelja iz čeličane Azovstalj, trenutnom odnosu ukrajinskih i ruskih snaga te o onome što se može očekivati u narednim danima i tjednima. 

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/neizvjesna-je-sudbina-branitelja-iz-celicane-azovstalj-7418078

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.