Donbas i Mikolajiv na udaru ruske vojske, Sjeverodonecku prijeti opsada

Donbas i Mikolajiv na udaru ruske vojske, Sjeverodonecku prijeti opsada

Ruska vojska pojačala je napade na istoku Ukrajine u regiji Donbas. Gotovo cijeli Luhansk pod kontrolom je ruskih snaga. I dalje je otvoreno pitanje sudbine zarobljenih pripadnika bojne Azov u Mariupolju. Njihova moguća razmjena mogla bi biti otežana ako ta bojna i službeno bude proglašena terorističkom organizacijom.

 

Veći dio regije Luhansk pod ruskom kontrolom

07:48

Industrijskim komplesom Azovstalj, kojeg su nakon višetjedne opsade napustili ukrajinski branitelji, sada prolaze ruski vojnici i uklanjaju zaostala eksplozivna sredstva. Zauzimanje strateški važne jugoistočne luke Mariupolj Rusima je omogućilo da preusmjere dio snaga i dodatno ojačaju ofenzivu u Donbasu.

Pod ruskom je kontrolom veći dio regije Luhansk, a u tijeku su žetoki napadi na Severodoneck. No, Ukrajinske snage na istoku zemlje odlučno brane svoje položaje, a do njih je stiglo i oružje koje su poslali zapadni saveznici.

Granate svakodnevno padaju i oko rudnika Toreck u Donbasu, koji se nalazi samo 4 kilometra od bojišnice. Unatoč teškim uvjetima trećina rudara i dalje dolazi na posao.

 

Ukrajinski parlament zabranio ruske ratne simbole

07:11

Ukrajinski parlament zabranio je u nedjelju simbole "Z" i "V" koje ruska vojska koristi za promicanje svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili povijesne svrhe. Yaroslav Zheleznyak, član oporbe, objavio je odluku na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekavši kako je od 423 zastupnika skupštine njih 313 glasovalo "za". 

Zelenski je stavio veto na raniju verziju zakona i pozvao da se ta dva simbola dopuste u muzejima, knjižnicama, znanstvenim radovima, udžbenicima i sličnim primjerima. Niti jedno od ta dva slova ne postoji u ruskoj abecedi. Oni su se naširoko koristili, posebno na ruskim vojnim vozilima i opremi, za promicanje ciljeva sukoba.

Novi zakon zabranjuje stvaranje nevladinih organizacija koje koriste ruske ratne simbole ili potkopavaju suverenitet Ukrajine. Ukrajinski parlament u nedjelju je također produžio za još 90 dana, odnosno do 23. kolovoza, razdoblje izvanrednog stanja u zemlji.

 

Rusija će proizvesti 50 novih međukontinentalnih raketa

07:08

Rusija planira do kraja jeseni planira napraviti i razmjestiti oko 50 novih međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade, rekao je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rakete će biti izrađen u sibirskome gradu Krasnojarsku, kazao je za novinsku agenciju Interfax krajem tjedna.

Rusija je provela prvo testno lansiranje rakete Sarmat nove generacije u svemirskoj luci Pleseck na sjeveru Rusije u travnju. Sarmat ima doseg od 18 tisuća kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Ovo bi omogućilo Rusiji da dosegne mete diljem svijeta lansirajući rakete preko sjevernoga ili južnoga pola.

Prvi Sarmati bit će stacionirani u Krasnojarskom kraju.

 

Braniteljima Sjeverodonecka prijeti opsada

07:05

Rusija je tijekom vikenda gađala položaje na istoku Ukrajine, gađajući regije Donbas i Mikolajiv zračnim napadima i topničkom vatrom.

Regionalne vlasti u Luhansku poručuju da Rusi neprestano granatiraju Sjeverodoneck, da ima mrtvih i ranjenih te da se borbe vode u predgrađima. Njegovim braniteljima prijeti opsada.

Uz Lisičansk, koji se nalazi na drugoj strani rijeke Sjeverni Donec, Sjeverodoneck čini istočni dio džepa pod kontrolom Ukrajine koji ruske snage pokušavaju osvojiti od sredine travnja, nakon što nisu uspjele zauzeti Kijev.

 

Zelenski prvi govornik u Davosu

07:00

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi na sastanku Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu prvi održati govor virtualnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

Središnje tema sastanka bit će krize - rat u Ukrajini, posljedice rata na opskrbu energijom i hrane, pandemija koronavirusa i klimatske promjene.

 

Razvoj događaja pratite uživo: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-gotovo-citav-luhansk-pod-kontrolom-ruskih-snaga-7514651

IZVOR: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.